Riktade hälsosamtal

På denna sida finns arbetsstöd för dig som jobbar med riktade hälsosamtal.

I linje med primärvårdens uppdrag att arbeta hälsobefrämjande ska hälsosamtal införas från 2021. Det blir ett viktigt inslag i det sjukdomsförebyggande arbetet, för tidig upptäckt av sjukdom och som en åtgärd som kan bidra till jämlik hälsa i befolkningen.” (Regionplan 2021-2023).
Syftet med riktade hälsosamtal i Region Jämtland Härjedalen är främja hälsosamma levnadsvanor, förebygga och tidigt upptäcka sjukdom (diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom) samt bidra till jämlik hälsa i befolkningen.

Riktade hälsosamtal genomförs integrerat i primärvården, är befolkningsbaserat och kombinerar hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande lågrisk- och högriskstrategi. Hälsofrämjande- och sjukdomsförebyggande insatser innebär till stor del att stödja förändringar. Genom riktade hälsosamtal finns goda förutsättningar att starta en förändringsprocess hos individen.

På sidan finns arbetsstöd för arbetsprocessen

Det som kännetecknar riktade hälsosamtal är att samtalet utgår från individens preferenser, möjligheter, levnadsvanor och levnadsförhållanden samt kardiovaskulära risker. Deltagaren fyller i Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster."Enkät inför riktat hälsosamtal"Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Beräkningar av enkätsvaren görs antingen automatisk av 1177 eller i "Enkät med beräkningsmall".Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samtalsledaren förbereder samtalet genom att ta fram de beräknade svaren och det visuella hjälpmedlet "Min hälsoplan"Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Svaren markeras med stöd av "Lathunden var sätter jag markeringen"Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Genomföraren ska använda en personcentrerad samtalsmetod och har fått utbildning och övning i motiverande samtals metodik. Som stöd i samtalet finns "Samtalsmanual Riktade hälsosamtal".Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Min hälsoplan fungerar som en handlingsplan för hälsofrämjande förändringar. Deltagaren tar med materialet hem.
Vi behov eller vid avvikande provresultat följs deltagaren upp, antingen av samtalsledaren eller så hänvisar hen till annan vårdgivare eller åtgärd.

För en detaljerad beskrivning av arbetsprocessen se:
"Riktade hälsosamtal - handbok". Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som samtalsledare ska man vara medicinsk utbildad sjukvårdspersonal.
Samtliga samtalsledare bör gå utbildningen som syftar till att ge fördjupad kunskap om förändringsprocesser, levnadsvanor och motiverande samtalsmetod. Studieplanen ”Riktade hälsosamtal” återfinns på
Kompetensportalen. Samtalsledarna ansvara själva för att anmäla sig och delta i de olika kursmomenten.

Elisabeth Strömblad, samordnare för riktade hälsosamtal
Folkhälsoenheten

Epost
elisabeth.stromblad@regionjh.se