58 - Sara Lewerentz Regiondirektör, om framtiden
Sätt på hörlurarna och förbered dig för en djupdykning i framtidens vård i Jämtland Härjedalen! I detta avsnitt av "Vårdens utveckling i Jämtland Härjedalen" har vi en möjlighet att träffa Regiondirektören Sara Lewerentz, som är hyfsat ny på sin post.
Vi utforskar hennes vision för vårdens utveckling, fokuserar på medarbetardriven förändring och samtalar om den digitala omställningens avgörande roll.
Vi tar dig också med på en personlig inblick när vi lär känna Regiondirektören bortom det professionella uppdraget. Vad är hennes passioner? Vad får henne att trivas utanför kontoret?
Gör dig redo att bli inspirerad och engagerad i denna podcast - Lyssna nu!
Produktion: Poddverandan i Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - November 2023
Transkription
Medverkande tituleras i transkriberingen:
- AG - Anna Granevärn - T.f. Sjukvårdsdirektör
- AS - Anna Sjövall - Verksamhetsutvecklare
- SL - Sara Lewerentz - Regiondirektör
- HL - Håkan Lundqvist - Programledare
HL: Det här är podden om vårdens utveckling i Region Jämtland Härjedalen, och idag är vi lite extra glada att du är här, Sara Lewerentz,
SL: Vad roligt, Tack! Jag är också glad att få vara här.
HL: Ja, för vi har ju dragit i dig lite grann. Jag tror att du har haft rätt mycket att göra för du är ju regionens nya regiondirektör och vi ska prata jättemycket med dig, tänkte jag. Med oss idag också, tillförordnad hälso- och sjukvårdschef Anna Granevärn.
AG: Ja, direktör faktiskt! Jag har haft så många titlar under åren här.
HL: Ja, just det. Det är ju jag som har gett dig dem också.
AG: Ja, några extra.
HL: Anna Sjövall, direktör på verksamhetsutvecklingsfabriken, hej! (skratt) Det är ju verksamhetsutveckling, välkommen till dig också.
AS: Tack.
HL: Jaha Sara berätta varför tog du jobbet?
SL: Jag har ju ett förflutet i Jämtland, eller min pappa är härifrån. Jag gillar länet jättemycket. Jag var på väg hit tidigare, men då kom det inget bra jobb. Så nu när jag såg den här tjänsten och blev kontaktad, då kände jag att nu är det dags. Äntligen ska jag få flytta till Jämtland och jobbet är också jättelockande så att det känns jättekul att vara här. hl. Vad är det med länet som lockar och drar?
SK SL: Det är tillräckligt lite folk för att jag ska gilla och vara här. Jag gillar landsbygd, jag älskar fjällen och ja…...
HL: Jag vet att du har en hundvalp ute i bilen.
HL: Och så har jag 3 till hemma. HL: Du är jägare?
SL: Ja ja!
HL: Hur mycket jakt blir det?
SL: Man vill ju alltid jaga mer, men vi jagar både på Gotland, i skogen här och på fjället så att ja helger i alla fall. På Gotland jagar man rapphöns och fasan.
HL: jaha, okej !
SL: Egentligen är det fågel på fjället ripor, och i skogen är det ju orre och tjäde.
HL. Vad är det för hundraser?
SL: 3 pointrar och en ungersk vissla, det är som en forsteriknande hund kan man säga.
HL: All right, här får vi lära oss en hel del känner jag. Du komer ju från Region Västerbotten och har väl ungefär haft samma typer av frågor på ditt bord, men då var du inom digitaliseringen och IT avdelning och nu är du mera inne på helheten.
SL: Det är som du säger, utmaningarna är ju ganska lika i Norrland men hela Sverige. Nu har ju ganska stora utmaningar regionerna så att jag känner till dem. Jag hörde ju på nyheterna senast i morse det är idag är det alltså måndag när vi spelar in och det är den 30 oktober och ekot rapporterar om att 10 miljarder kronor ungefär ska sparas bland regionerna II Sverige.
00:03:34
För att ekonomin ser inte så bra ut helt enkelt.
00:03:37
Var du aldrig rädd liksom? Ta i den här tjänsten, för det var ju lätt att förutse att man hamnar i ett litet getingbo.
00:03:50
Ja, vad ska jag säga? Det utmaningar är alltid utmaningar och att man är ju inte ensam på jobbet heller så jag tänker att tillsammans kommer vi att fixa det här. Men det är klart att det är stora utmaningar. Man får ju göra så gott man kan och jag hoppas att jag kan bidra framförallt tillsammans med övriga Anna granerberg. Jag har ju frågat dig lite grann så här, hur går det med rekryteringen av regiondirektören?
00:04:12
Precis, och då har du lett lite grann, alltså gett mig ett leende sagt det går bra, har du sagt? Och sen när det blev klart med ara så frågade jag igen och då var du extra glad. Kom ihåg ja, för du var lite extra nöjd. Det kändes väldigt bra för jag tänker att Sara kan hjälpa oss framåt i de utmaningar som vi har suttit väldigt mycket i kring IT digitalisering där vi har det. Vi gör väldigt mycket, men det är väldigt svårt att.
00:04:42
Få allt hela vägen. Och?
00:04:45
Prioriteringar är ju något vi pratar mycket om, men också att den här bottenplattan själva grunden. Allt det här måste funka och det har vi inte alltid riktigt haft med oss när vi har gjort våra projekt eller provat olika sätt att utveckla vården.
00:05:00
Sjövall, hur tänker du samma banor ungefär? Eller ja, men absolut jag. Jag tror att det här kan bli jättebra. Jag tänker att jag hör senast förra veckan så satt jag med 1 antal verksamhetspersoner när man pratar om man saknar den här riktningen har man saknat.
00:05:16
Ett tag att Högsta ledningen också visar vägen så här dit ska vi det här ska vi göra så börjar det komma falla på plats lite mer och hur välkommet? Det är att det liksom för det tröttas ju ner ändå. Jag tänker, det är viktigt det vi gör längst ner i verksamheterna, men det behöver ju komma uppifrån också just den här riktningen att vi ska faktiskt hit bort det kan.
00:05:39
Det kanske uppstår en tydlig skillnad. Fanns det mer kravprofilen också att man hade din bakgrund svara lite grann från att driva förändringsresor och.
00:05:49
Den digitala biten tror jag kanske spelar den väldigt stor roll om jag får spekulera. Jag vet inte, du vet att nu har jag ganska dåligt minne. Jaha, men jag har gått vid annonser. Nej, men det är som du säger omställning och förändringsarbete var ju uppe, kanske inte liksom tydlig digitaliseringsbakgrund nej, men absolut förändringsarbete.
00:06:10
Och det har vi pratat väldigt mycket det. Det var ju därför den här podden kom till. Det började med att det skulle handla om den digitala omställningen. Med sen har vi liksom justerat under resans gång.
00:06:20
Så att nu handlar det om både digitala omställningar, med verktyg och så vidare, men också hur man ställer om och förändrar med hjälp av medarbetarna.
00:06:31
Om jag säger medarbetardriven förändring.
00:06:36
Vad säger du då, Sara? Ja.
00:06:38
Men jag säger att det är väl den enda vägen att gå. Det är där kompetensen finns i organisationen och vi är ju alla medarbetare också. Det är medarbetarna som driver om vi ska få till 1 förändring.
00:06:51
Lite som ni säger också det vi kan göra som ledning är ju att prioritera, bland annat bland alla förslag och det som det som görs i en riktning. Men riktningen kommer ju också från underifrån, men för oss gäller det ju att spetsa till prioritera och och peka ut det som också redan görs så att det är ju hela tiden att fånga upp organisationen, för det är där kompetensen finns det.
00:07:18
Hur låter det när granen är världen för ni kommer ju att jobba ganska tajt ihop så klart.
00:07:23
Kontakt? Ja, jag tycker att det känns väldigt bra och jag är väldigt nöjd med att vi får det stödet att prioritera och verkligen satsa på det som vi behöver satsa på så att det går framåt för vi fastnar ibland i olika saker och så äger vi inte hela frågan i verksamheten, för vi har väldigt många funktioner runt oss som har sina prioriteringar och nu kan vi prioritera tillsammans.
00:07:48
Sara, har du sett någonting så här? Du har inte varit på Posten så länge ska vi säga, men har du har du hunnit?
00:07:56
Sätta dig in ju och liksom se vad det är för typ av prioriteringar och sånt som du känner att det här är viktigt att driva. Jag har ju.
00:08:07
Jag har ju gjort det jag har kunnat. Jag hade ju en naiv bild att jag också skulle hinna runt i all verksamhet. Jag först innan sommaren tror jag, men nu även i höst så att jag är ju ute så mycket jag bara kan i alla verksamheten och då hör man ju som ni säger det finns ju behov önskemål prioriteringar. Vi har också jobbat med alla chefer.
00:08:27
Och fångat in de behov som finns. Vi håller på att konsolidera det och så nu är det ute hos alla medarbetare också. Vad behöver vi satsa på i regionen för att ta oss mot en målbild? Och nu har vi som ett 20, 30 perspektiv då som vi tror att det är ungefär rimligt att titta mot 20, 30 för att se vad det är vi ska prioritera så att det är som du säger och då och då inte helt otippat. Som vi säger så är ju digitalisering i fokus. Man lyfter det väldigt mycket och det är lite som Anna säger. Vi ligger ju långt fram inom vissa delar.
00:08:58
Kanske inte inom alla och vi kanske inte helt synkroniserade. Har bra förutsättningar för att ta oss vidare och de behöver vi ju titta på det. Vad är det då vi behöver?
00:09:11
Sätta in insatserna nu då för att få mest pang för pengarna. Mest pang för pengarna. Lyssna då politiken tror du på det du har att komma med hjälp av dig själv och medarbetarna. Och ja, det tycker jag och vi har haft en ganska under den korta tiden som du säger.
00:09:27
Vi står inför så enorma utmaningar i regionen så att det som vi har pratat mycket om är ju att ha just ett långsiktigt perspektiv. Det går ju att dra i någon form av hamnbroms, vilket vi ju inte vill och där är vi ju som överens. Så nu lägger vi ju ett 20, 30 perspektiv även kopplat till våran ekonomi som gör att vi kan ju i lugn och ro i lugn och ro ska jag inte säga fortsätta den utveckling som redan är startad för att få hem effekter.
00:09:56
Och se en förändring och det är ju det vi tror på. Det är väl att vi måste ju visa också att vi gör det såklart, men det tycker jag. Jag tycker politiken är med oss i det Anna granwern, har du lämnat någon önskelista till svarar henne att de här och de här sakerna tycker jag är extremt viktiga att få lite ordning på det har vi gjort allihopa faktiskt. Alla har fått vara med och bidra till de här listorna med förslag och prioriteringar och vad som behöver göras och det fina med. Det är ju att alla medarbetare har.
00:10:28
På nåt sätt kunnat bidra i den här processen och att Sara kan också matcha lite grann från alla de olika spåren med vad IT har för behov och behöver prioritera och vad vi har för behov behöver prioritera så att vi kanske gör samma prioritering och alla andra stödfunktioner runt oss också. För det handlar ju inte bara om vad IT avdelningen och vi gör, utan det är ju HR är jätteviktiga. Många processer, kommunikation, ekonomi och ja, hur många som helst. Vi har så otroligt mycket funktioner på gång.
00:10:59
Regionen som är viktiga i den här omställningen.
00:11:04
Nu brukar det ju vara så att man får inte med sig alla när det är förändringsarbete så kan det vara. Det vore ju naivt att tro att precis varenda individ är med. Man är kanske med, men kanske inte hela vägen och så stöter man kanske på lite motstånd eller kritik till och med internt att. Varför gör vi så här och såna bitar? En sak som vi har pratat en hel del om i de här poddavsnitten. Det är just de här tekniska lösningarna när det gäller digitalisering. Att system som inte pratar med varandra.
00:11:34
Man kan ana en viss uppgivenhet hos medarbetare att här försöker vi verkligen, men vi kommer inte framåt för att just den här tekniska lösningen pratar inte om den där tekniska lösningen.
00:11:46
Nu tänker jag inte av kräva dig på något recept så där, men ser du hur du ska kunna tackla det för det är ju ändå någonting som är väldigt konkret att få fart på för att man ska komma lite längre i förändringsarbetet just när den digitala omställningen? Jo, men dels tror jag att det här är ju också ett en nationell utmaning. Att vi vill ju också att informationen ska gå mellan regioner och myndigheter och där.
00:12:11
Det är ju också en utmaning, men om vi bara tittar hos oss så tänker jag att jag har redan själv mött på flera system som egentligen stödjer samma processer. Och kan vi då ta ett grepp om hela digitaliseringen så måste vi också prioritera och det betyder ju att välja bort. Vi måste välja bort vissa system som inte stödjer framtiden eller som dubblerar och skapar ännu mer administration än. Tanken är ju att vi ska minska den administrativa bördan inom hälso och sjukvården till exempel.
00:12:39
Så det är ju någonting att titta på hur vi avvecklar system som inte stödjer framtiden eller varandra. Men vi har ju också alltså. Det är ju stor organisation och vi har haft teknik länge så ofta så sitter man ju också med 1 hel del gamla system så att det får man ju ha respekt för. Men vi måste på frågan nu är det här detaljfrågor jag förväntar mig inte att du som regiondirektör inom liksom petar i vi ska ha den där eller den där, men du kan ju ha det övergripande strategin kring som du nämner här.
00:13:11
Vart lite, varför jag ställer den här frågan här för att jag lyssnade på eller jag tittade på en intervju med dig på internet och där handlade en del av intervjun om en rätt stor gemensam upp.
00:13:26
Från 17 av 21 regioner i Sverige. Känner du igen det här kan ni inte ha varit 9 eller det kanske var 9? Ja, jag talar om det system. Ja, det kanske var jag gör så här.
00:13:41
Och i den intervjun så nämner du att ni har samverkat när du var i Västerbotten kring just det här med att handla upp tjänster för att kunna ställa krav på leverantören av tjänsterna.
00:13:55
Är det en nyckel? Ibland funderar man ju så här, varför kan inte alla 21 regioner liksom köpa ihop samma system?
00:14:04
Ja, det kan man verkligen. Som betraktare kan man ju tycka att det blir lite korkat om vi får lite så här vårdslös i språket.
00:14:10
Varför gör man inte en gemensam insats och nu?
00:14:14
Och nu är vi ju några grupper i Sverige då precis som du säger här i Jämtland är man ju med i någonting som heter KGC och där tror jag Anna emman. Hur många regioner är man?
00:14:23
Sjövall har varit kvar. Jag vill bollar till dig Anna Sjövall ja, är det 8 regioner och en privat kan det stämma kanske just det och samma gjorde vi då i Västerbotten. Då hade vi som 9 regioner som kravställer, så det är som du säger men oavsett om vi har samma system så måste de ju ändå kunna prata varann och det är ju de regelverken är ju också väldigt viktig nu att vi liksom trycker oss fram nationellt i den frågan. Nu pågår det ju en del statliga utredningar kopplat till det där, men där måste vi ju framåt.
00:14:54
Men, visst är det bra att vi samlas och då samlas man ju också kring att informationen ska se likadan ut i flera regioner och bara det är ju bra så, men vi är inte riktigt framme som du säger, men det där har ju med konkurrens att göra och andra delar.
00:15:12
Som styrlagen om offentliga upphandling, det är bara att försöka upphandla någonting någon gång så förstår man ju att det är otroligt omständligt mellan varven. Ja, det kan det vara. Vad skulle ni vilja ställa för? Fråga till Sara, anna och Anna nu när det är.
00:15:29
Ändå ha en här framför ögonen.
00:15:32
Ja, men ska jag börja då?
00:15:35
Då skulle jag vilja fråga om det var som du hade förväntat dig eller bättre eller sämre.
00:15:40
Alltså, jag tycker att det är mycket bättre. Jag hade ju någon förhoppning. Den här regionen är ju inte så stor och tänkt så här. Man borde ju vara lite närmre varandra och kanske var lite. Man borde ju kunna vara lite snabbare i omställningen också och det tycker jag att jag ser och när jag är ute också att känslan av att man är närmare varandra och tar hand om varann lite mer tycker jag.
00:16:01
Ja, jag är väldigt positivt överraskad över det och hur välmottagen jag har blivit så att mycket bättre.
00:16:11
Finns det en skillnad här mellan? Ja, det gör det där du var tidigare. Ja, det tycker jag. Det tycker jag. Ja, det var ju en större region och som och då ökar ju också komplexiteten och kulturen i organisationen också. Ja, men vi är det är den vi hinner och snuddar på här lite grann. Det är ditt svar känner jag för att någonstans finns det ett kulturbygge också som pågår inom Östers sjukhus i alla fall och även inom primärvården. Just det här med att.
00:16:37
Kanske vara lite mer omtänksam se varandra, för det kan man ju koppla ihop med vad man ska ha för arbetsmiljö i grunden. Ja, hur man ska vara med varann på jobbet och så vidare. Och jag tänker också ni pratar ju om det medarbetare drivna och jobba mycket med det och det skapar ju också en kultur av att ha en dialog att bli lyssnad till, även om det är som du säger att man inte alltid såklart kan göra så att alla blir nöjd. Men det är ju som dialogen och och.
00:17:04
Känslan av att finna sig i ett sammanhang och driva saker framåt som också skapar en kultur där man vill vara tycker ju jag.
00:17:10
Och då är man ju inne på det som vi också har lyft i några avsnitt när det handlar om de här mellanmänskliga, lite mjuka frågorna. Det här med öppenhet att kan man som ledare leda med öppenhet och vad menar man med det? Vad är det för dig idag? Jo, men för mig är det ju att inte dölja saker vart man är på väg, inte lyssna, inte svara, kunna svara på varför man tar de beslut man tar, även om vi har lyssnat in hela organisationen. Ja, men det vi gör nu, vi måste prioritera. Vissa saker måste prioritera sport varför?
00:17:40
Det måste vi kunna förklara.
00:17:43
Så tänker jag, nu är det klassiska löpsedelstestetkan kan man inte ge svar, då behöver man inte ta beslutet. Nej, det kan man säga i mediabranschen ha anna. Du har inte ställt någon fråga än till till sara, har du grunden på någonting nu? Ja, men jag är lite nyfiken. Då för har jag hört har hört ryktas om att du pratar om teknikskutt. Jag har är lite nyfiken på vad du menar, menar med det att vi ska ta teknikskutt och inte fokusera på på det som snart är daterat så att säga vi ska.
00:18:13
Hoppa över där vi är intressant undrar vad sa jag? Ja, men jag kan i alla fall jo, men jag tänker det och jag såg en lista på vad Sverige ligger i digitaliseringen nu alldeles nyss. Det såg inte bra ut. Vi faller ju II listorna nu i en internationell jämförelse. Det går snabbare på andra håll kan du snabbare? Sverige tror att vi kanske har lutat oss tillbaka och tycker att vi är så digitaliserade i det här landet, det är vi inte längre. Ett tiotal år sedan så var vi väl bland de främsta så var det, det gäller inte och då är det som du säger, då måste vi ju titta framåt. Det är också därför våran forskningsverksamhet och innovations.
00:18:50
Verksamhet också är jätteviktigt, utan nu kan vi också lära oss de som ligger lite längre fram vad man inte ska göra om och så kan vi ta nästa steg tänker jag. Undrar om det kanske var så? Ja, men det var säkert låter skrämmande med teknikkött, men spännande. Det var inte mitt och du ville säga, det var någon som sa det till mig ja nej, men oavsett vilka skott man gör så man hoppar ju kanske inte rakt ut i avgrunden liksom utan hur många av er tar emot? Ja precis vad bra.
00:19:20
Där står alla medarbetare och patienter och samhället och tar emot ja. Hur ser du då på på dina kunder patienterna?
00:19:32
Vad kallar du de, kunder?
00:19:36
Det tycker jag. De betalar ju både skatt och besöker primärt så att det och på akuten så det måste vi ju få kalla den. Jag tänker säga det. Det är lika viktigt som medarbetar. Drivet är ju såklart invånare och patient drivet. Ja, för det var lite grann min fråga inspel från allmänhet, det handlar ju mycket om vad man har för.
00:19:54
För behov och då är vi ju nära den här nära vårt reformen då. Ja, och nej, men jag kom.
00:20:01
Nu kommer nu har jag bara lite för kort tid. Det enda jag vet är ju att jag har hört av hälso och sjukvårdsledningen. Hur man att man jobbar med alltså patientinvolveringen. Men det där är ju inte heller helt enkelt, men jag vet att vi på frågan eller hur anna absolut och det har varit tydligt i de här genombrotten som vi jobbar med. Där har vi patienter med.
00:20:22
Just det för att gå i genombrotten, där är ju du väldigt inblandad också. Anna sjövall? Ja, på ett litet hörn i väldigt kul men liput litet hörn. Men du är så blygsam när jag säger att du är väldigt inblandad. Då är du väldigt inblandad mer än du tror tror jag. Ja, får väl andra avgöra men nej, men där finns det ju tydligt. Vad ska man säga uppdrag i de genombrottsarbeten? Att man ska ha patient involvering eller medborgare involvering i varje genombrott? Det är tydligt utpekat.
00:20:53
Att man ska det och det är ju detta projekt som håller ja håller på. Sen är det en utmaning ibland och så gör man det större. Man behöver ibland och det är allt ifrån att man frågar en patient när man går hem från ett besök, hur det var hur man upplevde besöket till att man bjuder in till medborgardialog stora fokusgrupper eller precis. Men just det där lilla samtalet kan ju vara väldigt viktigt. Det kan vara väldigt viktigt att tvång tror man ibland att man behöver göra några stora insatser, men vi behöver ju också bli bättre på att bara lyssna.
00:21:27
Och våga fråga våra patienter och medborgare hur man upplever saker och ting.
00:21:33
En stor utmaning är ju också för alla regioner i hela landet och det handlar ju inte bara om vårdsektorn, utan det handlar om många andra sektorer i samhället. Men om vi om vi pratar nu om vården, det är ju rekryteringen och när vi har pratat om de här frågorna tidigare. Andra gröna människor har du sagt i alla fall att du vill absolut se till att världens bästa arbetsmiljö ska finnas på östersundssjukhus.
00:21:55
Ja, men det vill hon ganska vågat. Det är en vågad vision. Ja ja, eller är det ett mål? Ja, det tycker jag att det ska vara och det finns ju en väldigt tydlig, ett väldigt tydligt regelverk när det gäller arbetsmiljö och egentligen hur svårt ska det vara och?
00:22:12
Hur tänker du kring de frågorna då som regiondirektör sara? Nej, men dels är jag ju väldigt glad att man jobbar så mycket med frågan så jag känner. Jag känner som Anna. Det är klart vi ska ha den ambitionen. Sen måste vi också där hjälpas åt. Se vad funkar funkar inte kunna ställa om när vi ser.
00:22:31
Ja, men lite så testa sig fram och se vad. Vad är egentligen framtidens attraktiva arbetsplats? Det kan ju vara olika för olika och då måste vi också vara flexibla. I det tänker jag. Men det görs ju ett väldigt bra arbete, men jag tänker att jag är ju här själv för att jag tycker att den här regionen är den bästa arbetsgivaren. Och ja, vi måste hjälpas åt och och sälja in och skapa skapa förutsättningar och vi pratar ju om kulturen nyss. Det är klart att man vill vara i en involverande miljö där man utvecklas och där man kan ta hand om.
00:23:03
Invånare och patienter eller vad man nu gör på regionen ska vi säga och och få till den där kanske nöjdheten tillfredsställelsen man har för att man har valt vårdyrket. Jag kikade lite grann i handlingarna från senaste.
00:23:20
Hälso och sjukvårdsnämnden och då noterar jag att och det här är inget trendbrott. Det behöver inte vara, men notera det i alla fall att sjuktalen hade sjunkit från 7,1 till 6,1 på den korta sjukskrivningen.
00:23:33
Och det tyckte jag var en glad nyhet. Ja, jätte.
00:23:38
Är det kan man kan man säga att det då rullar åt rätt håll eller behöver man se dom här siffrorna kanske lite över längre tid så att kunna liksom säga något om den trend och i sådana fall? Ja, men det här vill vi se över en längre tid, för vi vet att det kommer saker som påverkar. Det kommer en influensasäsong och och covid och annat som kommer att påverka siffrorna och som också har påverkat siffrorna bakåt.
00:24:03
Så absolut en längre period. Eller vad säger du som vår statistik expert anna?
00:24:10
Inte HR frågor, då skulle jag säga att det är du som får de tuffa frågorna?
00:24:16 Så är det väl tänker jag. Vi följer väl, följer ju dem och det är väl du behöver man säga. Jag tänker under pandemin så var det väl ganska mycket korttidsfrånvaro som också liksom påverkade ja förstås. Nu var det här bara en liten indikation som jag uppehöll mig vid. Men det är alltid kul att se när de här såna typer av siffror kommer.
00:24:35
Och det kan ju också vara något att liksom ventilera internt att så här är läget. Så här ser det ut just nu så att bra jobbat. Ja, det får man väl säga. Den är vi jätteglada för att vi är också glada för att beläggningsgraden på sjukhuset har sett betydligt bättre ut också än tidigare. Ja.
00:24:56
Men vi följer beläggningsgraden och det är för också kopplat både till patientsäkerhet och arbetsmiljö. Att vi ska ha en rimlighet i det vi gör, att vi har koll på läget och då måste vi ha tillräckligt många vårdplatser.
00:25:06
I förhållande till antalet patienter och att det behöver finnas någon liten luft i systemet för byten av patienter som skrivs in och skrivs ut och liknande. Och det har vi lyckats hålla på en bättre nivå nu än än på länge då.
00:25:23
Hur ser det ut med hyr? Vad är ditt förhållande till hyr personal då? Sara, det är inget fel på personalen, det är inte det jag menar, men just att sitta fast i det systemet mellan varven för vi styrs ju av lagar och och sånt som gör att vi måste ge mig människor vi ser. Jag är ingen läkare.
00:25:39
Jag håller ju på det, ja, nej, men det är som du säger, det är ju nödvändigt som det ser ut nu, men det är ju inte våran långsiktiga ambition. Vi måste leverera på uppdraget, men vår långsiktiga ambition som också en del har målet. Det är ju så klart att ha en balans som vi ansvarar för. Vi vill ju ha så mycket egen personal som som möjligt apropå arbetsmiljö, kultur och ja, men en långsiktighet och kontinuitet i organisationen, men där är man ju också på väg eller hur? Anna, absolut, och det är ju jätteviktigt också för utvecklingen att vi har egen personal som kan vara med och driva alla förändringar.
00:26:14
Nyckeln är alltså att det är så himla trivsamt att jobba i regionhjältan Härjedalen så att man man vill inte vara någon annanstans då minskar behovet av speciella grupper som man hyr in i alla fall så vissa kanske man inte kommer ifrån utan man kanske måste ha inte vet jag så är det med väldigt smala specialiteter, till exempel hör ni det är en ny budget för tjugotjugofyra var det tummen upp tummen mitt emellan eller tummen ner.
00:26:44
Jag tycker att ni är tjänstepersoner, men jag ställer frågan så i alla fall nej, men jag tycker att det är tummen upp. Vi hade många diskussioner i ledningen och med politiken också och nu är det ju så att vi får ju behålla ungefär den den kostnad som vi har idag eftersom de tror på den utvecklingen vi är inne på apropå medarbetardriven utveckling också så kan vi bara bryta trenden nu så kommer vi att kunna hålla de utvecklingar som vi har tänkt göra. Menar du minska kostnadsutvecklingen är rimligt takt utan att dra fullständigt. Det handlar om bromsen.
00:27:18
Kanske vi lägger till något annat. Det är ju att kunna fortsätta utveckla och då behöver vi kunna ha lite hyr kvar och vi behöver ha egen personal. Vi behöver kanske kunna göra vissa upphandlingar och införa saker så att vi kan avveckla andra saker och då behöver vi ha den här lite större kostymen ett tag för att få plats med alla de sakerna. Men målsättningen att bromsa kostnadsutvecklingen.
00:27:42
Annars brukar det ju vara populärt när det blir lite halvdåliga tider att man börjar liksom skala av de här lågt hängande frukterna och.
00:27:49
Och så är det de som får ryka först och så är det det man kallar kärnverksamhet ska vara vara kvar så så brukar det generellt kunna gå till och vi ser det också i andra regioner och det är väl därför vi också är väldigt nöjd att vi nu har ett långsiktigt perspektiv. Sen måste ju vi visa då på effekten av det vi har lovat såklart i långsiktigt för att det inte ska drabba även vår region som vi inte vill, men ni får fortsätta hålla koll på resultaten både rum kortsiktiga och de som ska komma om ett halvår, ett år eller.
00:28:21 Hur det nu är tänkt och så får ni vara noga med att kommunicera ut det till medarbetare och allmänhet så folk förstår, tänker jag du? Vi brukar ju som hålla på med lite hälsosamtal i den här podden.
00:28:35 Därför att Anna sjövall springer maraton eller är långdistanslöpare brukar jag säga.
00:28:42
Några maraton. Jag är lite taskig mot dig hela tiden så här, men du du gillar ju löpträning, det är liksom din. Det är din grej. Ja, min träning form av ja ja, och nu kommer nu börjar vintern närma sig och.
00:28:55
Spik skorna framme nu eller eller dubbskorna än så länge har du varit torrt så nu är jag det. Än så länge går det bra men de kommer fram snart. Jag springer ju hellre med broddaren och åker skidor så att ja och du tillhör den kategorin du vet sara, vi pratar om det här därför att du vi tycker det är viktigt med 1 schysst livsstil för då slipper man vara hos er. Har du sagt flera gånger för att det är så många sjukdomar och tillstånd som hänger ihop med hur man käkar och tränar och och lever sitt liv, så det är därför vi snackar om det.
00:29:26
Och sjövall är ju alltid frisk nästan.
00:29:30
Det haglar överdrifter idag tror jag, ja, det är mina barn är lite större. Det kanske är det som är är effekten snarare? Ja, men det finns ju mängder av forskning som stödjer. Vi står och pratar om här. Om vi nu ska falla ner II den sitsen lite grann gran och värn. Jag var och lämnade in mina skateskidor igår på stenslipning och grundvallning och lite fix sådär så att jag är redo när de öppnar.
00:29:56
Härligt skidstadion här, förhoppningsvis kommande helg. Ja, det väntar vi på. Ja, då ska vi vara där. Ja, precis. Jag förbereder mig genom att springa mycket med stavar, nu springer ute. Det har ju fryst till lite ute hos mig så jag kan springa på skoterleden med stavar. Det är perfekt, det är jättenajs och så känner man den här snödoften lite grann i luften när det är kallt och vi kan ana det. Ja, vi kan ana, det svarar när du ägnar så får jag. När du hör detta får du prestationsång, nej, men det, det är inte det du vill förmedla här utan vi brukar säga.
00:30:29
Vi brukar se ungefär som forskningen ger en halvtimme om dagen så får du alla hälsofördelar. Den kommer på köpet och då pratar vi om en promenad. Men jag antar Om du är jägare så håller du dig i form.
00:30:43 Fast, jag hade ju önskat att jag höll mig ännu bättre form. Jag har ju också tänkt att nu när jag flyttar hit då ska jag bli som en version bättre än tidigare blir det lite mer hälsosammare. Jag liksom inspirerar ju till det hela länet tänker jag nej, men jag löp tränar också.
00:31:00
Och åker skidor, men då ska vi tänka då att det är på mycket lägre nivå. Jag har ju mina hundar som drar mig fram med löpspåret och drar mig fram med skidspåret så att jag borde ju såklart träna mer själv också. Men jag tycker att det är väldigt roligt. Jag är ganska dålig skateåkare så nu har jag också tänkt att nu ska jag gå på kurs här. Absolut finns många skidprofiler som bor i det här lönet som brukar hålla i lite utbildningar, så jag tänker att det där jag tänkte inte på mig själv. Nej, OK.
00:31:28
Jag såg att ut. Nej, förlåt, ja, men det är ju härligt och med maten. Hur är det för alla som jobbar inom regionen egentligen? Här idag äter ju jättemycket havregrynsgröt havregrynsgröt fisk, ja massor med grönsaker bär.
00:31:45
Någon alltså? Jag håller också på och försöker sköta maten så mycket det går, men då då var det en en person jag känner som en sån här PT som frågade så här, ja, hur går det då? Ja, men jag tycker inte det går så bra, sa jag för att den här lilla kul magen, den försvinner ju som aldrig trots att jag tränar och äter bra.
00:32:01
Du ska ha du äter för lite?
00:32:05
Du tror inte, sa jag. Jo, det gör det visst det, för jag berättade om hur jag brukar käka du ska ta en dag i veckan då du smackar på lite grann. Då vart man ju glad vilken tur du har hamburgare.
00:32:17
Hamburger pizza och allt det där, vet du? Ja var det det han menade då? Nej, det var det inte. Men han menade för att du kunde överdriva liksom intaget i alla fall en dag i veckan så att du inte omkring och små svälter på dagarna och det ska man ju inte göra. Man ska ju må bra också. Ja, liksom njuta lite grann.
00:32:34
Och sova och sova är bra. Ja sara, det var otroligt trevligt att få ha dig mer som gäst i den här podden. Kul att vara här ja otroligt ska få komma hit någon fler gånger. Det brukar vi säga vad snäll? Ja, ja ja Anna Sjövall, tack till dig också Anna Granervärn får vi säga, vi hörs.