Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

29 - Digital paus, och sommar

Primärvård online, den digitala chatten och kontakten mellan sjukvård och medborgare har pausats efter en avvikelse.

Vi pratar om rutiner och hur Regionen går vidare för att säkra upp primärvården online. Handlingsplaner och åtgärder behöver till innan det går att gå vidare. När saker händer finns det ett lärande i det, som kan ge nya vägar framåt.

Produktion: Poddverandan i Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Juni 2022

Medverkande tituleras i transkriberingen:

  • AG - Anna Granevärn - Sjukvårdsdirektör
  • AS - Anna Sjövall - Verksamhetsutvecklare
  • HL - Håkan Lundqvist - Programledare

HL: Hör ni, ni ska vara jättevälkommen till det här avsnittet som får bli liksom det sista innan semestersäsongen. Sen ska vi ju ta lite uppehåll för att komma tillbaka någon gång i framtiden. Anna Sjövall -hej

AS: hej!

HL: Idag är det bara du och jag här i studion?

AS: Ja, det kändes lite tomt. Jag har lite tomt.

HL: Vi saknar ju dig då Anna granevärn och du är inte här, orsaken är att du är lite småkrasslig?

AG: Ja, men precis jag har ju varit ute och cyklat runt en viss känd sjö 315 kilometer och efter det så drog jag på mig någonting i luftvägarna.

HL: Du har alltså kört Vätternrundan, berätta lite kort, hur var Vätternrundan den här gången tycker du?

AG: Ja, den var väldigt tufft den här gången, det regnade det blåste, det var motvind i alla fall till Jönköping och sen var det häftiga byvindar så att jag såg ett par cyklister som blåst omkull faktiskt, så det var nog en av de tuffare Vättern rundorna på senare tid.

HL: ja, det talas om att andelen som körde eller startade och sedan fick bryta var ganska hög.

AG: Ja, det stämmer, den låg på 11 %.

HL: Ja, då tillhör du dem 89 % som. Lyckligtvis gick i mål. Glad hoppas vi men det är bra jobbat eller hur Sjövall

AS: verkligen? Ja, ja, jag skulle inte göra det här i de under dom förhållandena heller. Inte ens när det är sol och vindstilla tror jag.

HL: Ja precis så är det vi ska börja i en ände som blev uppmärksammat tidigare i veckan, om primärvården online som har pausats. Vad är det som har hänt Anna Granevärn?

AG: Ja, det som har hänt här är att vi har haft en händelse som vi har behövt utreda där det är en avvikelse kring en patient.
Då finns det med en del åtgärder här i den handlingsplan som görs som handlar också om att vi behöver pausa i väntan på att vi har sett över våra arbetssätt och om vi behöver ha någon mer insats för personalen som jobbar med det här verktyget och även såklart att titta på själva verktyget.
Men det görs ganska mycket åtgärder just nu, så förhoppningen är väl att det kommer i gång igen här så småningom.

HL: Är det normala rutinen då att pausa då när det blir en sådan här avvikelse? Anna Sjövall.

AS: Just pausa är väl inte det vanligaste? Jag kan inte uttala mig riktigt om det, men att man gör en utredning är ju inte något unikt på en avvikande händelse.
Det görs ju.

HL: Vad säger du då Ann G har man tagit höjd för mycket eller borde man ha avvaktat lite grann?

AG: Ja, men det är svårt att säga om vi skulle ha avvaktat. Nu har vi tagit det här beslutet och då jobbar vi utifrån det. Jag tänker att det kan ju också vara en möjlighet att trycka på när det gäller utvecklingen av de här digitala verktygen. För det är väl inget unikt för just det här verktyget att det kan bli lite stelbent när det inte är en människa bakom skärmen så att säga.

HL: IVO, Inspektionen för vård och omsorg utreder ju det här nu och vi vet ju ännu inte vad de har att komma med, så vi ska ju inte föregå den utredningen på något sätt. Men vad kan man lära sig utav de här sakerna förutom det du säger då Anna Granevärn, att utvecklingen kanske måste skjutas på lite grann när det gäller de digitala verktygen och kanske även kompetenserna.
Ja, vad säger du, Anna Sjövall?

AS: Nej, men alltså att man att man ser över rutiner arbetssätt och rutiner är väl jättebra tänker jag. Så behöver vi utvärdera arbetssätt och nya saker som man implementerar hela tiden.
Det tycker jag är i sig är en bra sak, alltså att man inte bara kör på med någonting utan att det behöver utvecklas och sen finns det ju som annars är en handlingsplan när vi ska se över vad?

HL: Vad behöver man åtgärda då om det handlar om utbildningar eller förbättra arbetssätt och sådana saker. För det är ju lite grann så att det är ju när saker händer som man också lär sig.
Finns det någonting mer som du skulle vilja liksom peka på när det gäller det här? Är det ett bakslag för digitaliserad omställning inom regionen eller vad kan det skapa för funderingar och eventuella eventuell oro eller till och med tummar upp som gör att ja, men det här får vi chansen utveckla ännu mer, eller vad tänker du?

AG: Ja, men det som är fördelen när vi samlar ihop oss kring en sådan här händelse och titta på hur vi jobbar med den här typen av verktyg är att vi kan ju få en bra nystart också där vi får mer kraft att jobba strukturerat kring både det här och andra digitala verktyg.

Och det är väl lite det som man också efterlyser i den här utredningen.

Från vår organisations sida, att vi har en samlad förvaltning som är tydligt ansvarig för de här olika digitala verktygen och en sådan utredning pågår ju också nu. Det finns ett uppdrag att titta på det från Regionstaben. Hur vi ska jobba vidare med den delen, för nu har det ju varit lite utspritt på olika verksamheter och ingen som har ett ansvar för de här verktygen så det kan ju vara så att det är också leder till mer utveckling.

HL: Just det här med avvikelser inom vården det är ju egentligen något som sker lite då och då. Det är ju inte bara kopplat till den digitala omställningen?

AG: Nej, det skulle jag säga är ju de arbetsprocesser och rutiner vi har, att händer det någonting så gör man en avvikelse och då tittar man på kan det här vara en eventuell vårdskada och så gör sedan en händelseanalys och intern utredning.

HL: Vi släpper den här frågan och så får vi se vad IVO kommer fram till och så får vi se om Primärvården online öppnar upp igen.
Jag tänkte, vi ska ju blicka lite grann bakåt om ni har någon slags minnesbild av någonting det här senaste halvåret och det är klart att ni har, men jag tänkte mest på podden om det var någonting så här under det här halvåret som har gått som ni tycker har satt sig fast hos någon av er som kanske gav en liten extra tankeställare eller någon så här framåt knuff på något vis.
Jag kan börja, en sak som vi pratade om.
Jag tycker det här drönarprojektet som har pågått eller kanske fortfarande pågår? Jag vet inte.
Startade nere i Funäsdalen med att skicka prover via drönare till labb och sedan utvidgades till att det också skulle skickas över gränsen och i samarbete med Norge och sjukvården där, det tycker jag det satte spår i mig.

Det blir så för mig, så bildligt talat, och signalerade nya världen på något vis vart vi befinner oss någonstans så att obemannade farkoster som styrs från marken och levererar. Det blir lite science fiction, som blir verklighet.

AG: Men, absolut, det här är ju det här är ju verkligen utveckling och framtiden. Det är ju spännande med det projektet. Väldigt spännande, väldigt mycket nytänkt.

HL: Ja ja, nu har ni fått fundera lite grann men är det någonting du landar i så där?

AS: Men jag, jag tänker att jag blir så imponerad och alltså positivt överraskad då alla medarbetare som vi har pratat med och som alltså den här positiva framåtandan och viljan att utveckla och jobba med utveckling.
Det tar jag med mig för att ibland kan man hamna i lite så här negativa spår.
Kan jag uppleva, men när man får prata med medarbetare som det finns så många idéer, det finns så mycket kraft kring.
Det finns så mycket framåtanda hos våra medarbetare ändå. Jag tycker det är väldigt, väldigt roligt att höra.

HL: Berätta mer om det där kan du koppla på digital omställning på de här idéerna och kraften och de här samtalen som du möts av?

AS: Jag tänker på när vi hade specialisttandvården här och när man har, ett arbetssätt som man tycker, nej, men det här är väl inget avancerat, fast för andra verksamheter är det så. De har inte kommit dit, så det är absolut att man är man i framkant och sen ja, men det här vill vi vidareutveckla.
Vi hör inte bara att man inte stagnerar och man har börjat med nytt arbetssätt och så kommer man på nya saker ”om vi skulle kunna göra så här också”.

Det jag tycker är väldigt kul att höra.

HL: Ja vad, vad händer med dig när du när du hör det för att du är också människa?

AS: Ja, men man blir ju inspirerad, tänker jag. Och så tänkte jag, vad kan jag hjälpa till med?
Men kan jag fånga någonting. Sprida. Just tandvården, jag tar det som exempel, för där tror jag hela ledningsgruppen lyssnade på det avsnittet.

HL: Ja, jag kommer också ihåg det avsnittet mycket väl och ni som inte har lyssnat på det, men lyssna på det här, ni kan ju söka upp avsnittet så klart. Det ligger ju på Region Jämtland Härjedalens poddsida där de här poddarna ligger.

Anna Granevärn är det någonting du har fastnat för så där också? Nu har du fått fundera nästan längst av oss alla.

AG: Ja, men precis, jo massor. Faktiskt, men jag håller med om att när vi får den här utvecklingen som blir lite medarbetardriven, om man är stolt över det man har åstadkommit i sin verksamhet och får möjlighet att presentera det och inspirera andra. Det är positivt och det är ju precis som Sjövall säger att det är ju våra roller.

Att stötta verksamheten till att kunna driva utvecklingen, att skapa förutsättningar för dem ligger också tydligt i det 8 punktsprogram som jag fick av Anders Byström, att vi ska. skapa goda förutsättningar för våra medarbetare att kunna jobba med utveckling.

Så det är viktigt. Vi har också pratat väldigt mycket om arbetsmiljö. Har vi gjort och nästan i varje avsnitt tror jag att vi kopplar an till att det på något sätt ska förbättra arbetsmiljön när vi inför nya digitala arbetssätt och nya digitala verktyg. Så det har jag också med mig väldigt starkt och sen är det ju det här som lite grann är min käpphäst också med att vi måste få en digital helhet.

Det har vi också pratat mycket om att inte ha de här olika trådarna liksom eller väldigt många olika kanaler som inte hänger ihop, utan vi måste få de här olika delarna att hänga ihop som man kan ha ett digitalt flöde genom hela vägen och inte bli utkastad och få börja om från ruta ett för sådant skapar ju såklart frustration.

Man vill göra en digital omställning, men när? Tekniksidan eller verktygen eller tillgängligheten till nätet eller vad det nu är.
Man behöver lira med varandra, då blir det. Annars blir det olika lösningar på olika ställen.

HL: Exakt ja. Och då känner jag så här att då blev jag ganska inspirerad utav det vi det vi pratade om senast med region Stockholm och deras vad är det deras app. hette ”alltid öppet” va.

Ja, det som körde det här racet som Region Jämtland /Härjedalen gör just nu men bestämde sig tog ett beslut att allt ska in i en app.

AG: Det ska vara en väg in för användarna och även för de som jobbar med applikationen internt. Och där tog det ju verkligen fart. Och det avsnittet kan man ju också lyssna på om man känner för det.

HL: Men hur långt borta ska en sådan lösning kunna vara?

AG: Jag tror ju tyvärr att den ligger en bit framåt för vår del. Det tar tid med varje steg att ta i den här utvecklingen.

Man tycker att det inte skulle behövas det hela tiden, vi behöver ju samarbeta med andra regioner både när det gäller vårt journalsystem och när det gäller 11 77 så är det ju många saker som vi inte kan ta beslut om själva.

AS: Ja, men jag håller med. Det är ju så och utvecklingen går ju framåt, men kanske är ganska små steg ibland eller långsamma steg men samtidigt.

Det som man kan tänka positivt av mig är att vi behöver samverka med andra regioner de flesta regioner vill ju åt samma håll ändå. Sen kanske man har olika idéer om hur, men att utvecklingen behöver gå framåt. Det är väl alla överens om i alla fall?

AG: Ja, det bör väl vara och det innebär att det finns en positiv attityd. I att föra det framåt också så klart.

HL: Anna Granevärn, sommaren knackar på dörren här. Och vad kommer den digitala världen och kunna betyda i sommar för medarbetare och de som söker sig till vården, tror du?

AG: Ja då är det väl 11 77.se som blir den allra viktigaste delen här där man kan gå in och få information om öppettider och väldigt mycket tips och råd också kring allt från solbränna till myggbett och annat som kan drabba så 1177.se tycker jag att man ska använda.

I första hand, och det som vi också gärna trycker på är ju att man använder 1177 på telefonen.

Vi har kunnat förstärka med personal så att vi ska ha extra god tillgänglighet i sommar.

HL: Sjövall, från ditt perspektiv som är verksamhetsutvecklare, betyder sommaren någonting speciellt eller är det business as usual med fokus på utveckling eller?

AS: Personalen behöver ju också semester som jobbar ute i vården och då är det ju lite lugnare på utvecklingssidan skulle jag säga, för man behöver hantera vardagen på ett annat sätt eller det behöver man ju alltid såklart. Men på sommaren har man ju kanske färre personer som ska bemanna. Då behöver man fokusera på det så just verksamhetsutveckling är väl lite bakåt.

HL: Det är inte då ni skruva upp tempot

AG: Nej, är ju som du säger, extremt, viktigt och angeläget att få de här veckorna man behöver för att slippa tänka på jobbuppdrag och andra bekymmer.

HL: Men det kanske inte blir så för dig Anna Granevärn för att i din roll så innebär det väl att du måste ju ändå vara lite på tå och tillgänglig? Och jo, det kommer att vara. Mycket fokus på samarbete och samordning med både kommunerna och mellan våra olika verksamheter. Att hitta de här lösningarna som gör att vi tar oss igenom sommaren, även AG: Det är ju kärvt redan nu här inför midsommarhelgen att få ihop det med lite ökad covid smitta och annat som påverkar bemanningen i form av sjukfrånvaro.

HL: Vi hoppas att ni skruvar ihop det så att det håller ihop för medborgarnas bästa och för medarbetarnas bästa och för er egen skull också under sommaren.

Sen kommer ju hösten och då är vi tillbaka i den här podden också, hoppas jag.

Någon gång i augusti kanske? Så hör ni, ha en underbar semester och ledighet med nära och kära och allt vad ni ska göra för någonting och passa på också och vila och ta det lugnt tycker jag.

AG; AS: Tack detsamma. Tack detsamma. Trevlig Sommar