Vårdens utveckling i Region Jämtland Härjedalen.
Avsnitt 1-10

Bild av utrustning för att göra en poddsändning.

Sveriges hälso- och sjukvård är i en omställning, såväl digitalt som med nya synsätt och nya arbetsätt.

Det innebär förändringar för medarbetare, vårdtagare och vårdgivaren. Den här podden följer utvecklingen inom olika områden: Den digitala omställningen med nya arbetssätt, medarbetardriven utveckling mot målet att bli Sveriges bästa arbetsgivare, med stort fokus på arbetsmiljö och kommunikativt och tillåtanden ledarskap.

Vi snackar om erfarenheter, exempel, nya tekniken och hur det ska leda till fokus på att se patienten som en person med unika behov, erfarenheter och förmågor, istället för att i huvudsak se en sjukdom eller en diagnos..

Produktion: Poddverandan i Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsnitt 1-22 är tyvärr inte transkriberade

Poddavsnitt

November 2020. Avsnitt 1. -Vi tar det från början

Så här lät det när vi pratade om omställningsresan. I det här avsnittet handlar det om webbtidboken bland annat. Den digitala bokningen av tider via webben och 1177.

Trycket på sjukvården var hög och det gällde att ställa om för att möta det som skedde.

Inte minst digitalt.

December 2020. Avsnitt 2. Patient vinner på att vara hemma och övervakas

Digitala lösnngen som kallas egenmonitorering innebär att patienter med kroniska sjukdomar som kol, hjärtsvikt, hypertoni och diabetes, själva kan leverera sina värden in till sjukvården. De slipper resor till hälsocentraler eller sjukhus och vården kan utgå från patientens egna vilja att sköta uppdatering av värden från hemmet. I det här avsnittet möter vi bland annat sjuksköterskan Linda från Stuguns hälsocentral och patienten Maggie.

December 2020. Avsnitt 3. Digitala patientmöten.

Om primärvård online (tillsvidare pausad), och att patienterna själva kan stå i kontakt med vården via digitala lösnngar. 1177 är idag nyckeln till att nå sin hälsocentral via meddelanden och via att svara på frågor. Tanken är att slippa åka många mil och att behöva ta ledigt från jobbet för det kan bli ett minne blott.

Februari 2021. Avsnitt 4. Chatta med vården.

Om att chatta med vården och slippa telefonkö. Sedan en tid tillbaka är det möjligt att chatta med sin hälsocentral vilket är ett nytt arbetsätt för många men som kan vara synnerligen effektivt.

Nya arbetssätt blev av nöden tvunget i takt med Covid-19. Smittsäkra kontakter var digitala och ska man säga något positivt om pandemin så var det att den drev på omställningen snabbare än normalt.

Mars 2021. Avsnitt 5. e-tjänsterna.

Hur hittar medborgarna till den digitala dörren för sjukvården?

Digitala besök har varit tryggare under pandemin, det finns digitala artros-skolor och väldigt många fler informationspunkter som gynnar en patient. Inte minst inspirerande för de som jobbar inom vården är att kunna se och hitta nya arbetssätt. E-tjänster har funnits länge. Här hör vi mer om framtiden och e-tjänster.

Mars 2021. Avsnitt 6. Roboten.

Robotar inom vården ska inte ersätta människor men kan avlasta från tunga administrativa uppgifter som tar mycket tid och kraft från att vårda.

I det här avsnittet pratar vi om robotar som redan finns och vad som kan komma i framtiden. Under pandemin har exempelvis registreringar av vaccinationer och andra uppgifter skötts med hjälp av en robot.

April 2021. Avsnitt 7. Ambulansen.

Vårdens tentakler sträcker sig långt från vår region. Ambulanssjukvårdaren tar sig nästan överallt och i det här avsnittet träffar vi Tobbe Persson som är ambulanssjukvårdare för att höra mer om vilka lösningar han använder i sitt arbete.

April 2021. Avsnitt 8. Om tårtor och om att fira framgång.

Här möter vi en IT-pedagog, Roger Pettersson och får höra hur it-pedagogik kan hjälpa till i en digital omställning.

Vi får även höra om de digitala träffarna via teams eller andra plattformar som slår igenom, då är det kanske lite trevande i början men efetr ett tag sitter det. Mötena behöver inte alltid vara fysiska, kan det passa med ett digitalt?

Det här avsnittet handlar även om hur man firar framgångar och hur viktigt det är att hissa bra saker som görs med att utveckla och förändra till nya arbetssätt.

Maj 2021. Avsnitt 10. Om 1177.

Att vara digital, och att vilja bli ännu mer digital eller när man känner sig nöjd. Var och en kan behöva hitta sin egna nivå eller anamma de nya arbetsätt som digital omställning handlar om.
Teknik kan vara smått skrämmande från början, men som att lära sig cykla. Till slut sitter det där.