Vårdens utveckling i Region Jämtland Härjedalen.
Avsnitt 11-20

Bild av utrustning för att göra en poddsändning.

Sveriges hälso- och sjukvård är i en omställning, såväl digitalt som med nya synsätt och nya arbetsätt.

Det innebär förändringar för medarbetare, vårdtagare och vårdgivaren. Den här podden följer utvecklingen inom olika områden: Den digitala omställningen med nya arbetssätt, medarbetardriven utveckling mot målet att bli Sveriges bästa arbetsgivare, med stort fokus på arbetsmiljö och kommunikativt och tillåtanden ledarskap.

Vi snackar om erfarenheter, exempel, nya tekniken och hur det ska leda till fokus på att se patienten som en person med unika behov, erfarenheter och förmågor, istället för att i huvudsak se en sjukdom eller en diagnos..

Produktion: Poddverandan i Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsnitt 1-22 är tyvärr inte transkriberade

Poddavsnitt

Maj 2021. Avsnitt 11. Poddkritik och säkra möten.

Vi fick ett mejl som riktade skarp kritik mot vad vi pratar om i podcasten. Att vi inte ser vilka problem som finns i en en digital miljö som inte är helt optimal på flera plan. Kritik som fick bemötas i podden. Detta avsnitt handlar dessutom om säkra möten.

Juni 2021. Avsnitt 12. Om mål, kommunikation och inspiration

Det här avsnittet handlar om hur andra väljer att nå vården, inte minst digitalt och hur det i sin tur innebär att arbetssätten kan behöva förändras. Utvecklingen för både vårdpersonal och medborgarna under pandemin när det gäller kontakter med varandra har inneburit fler och mer lösningar.

September 2021. Avsnitt 13. Om goda nyheter.

Vi gästades av verksamhetsutvecklare Anette Boije, för att få en chans att prata om goda nyheter, och vilka som fått tårtor till fikat bland länets hälsocentraler. Att visa uppskattning kan vara nog så viktigt, ett kvitto, på att man är med i omställningståget. IT-pedagogen Roger Petersson var med igen för att snacka om hur det går med att stödja vårdpersonalen så de kan ha en bra grund att stå på, digitalt.

September 2021. Avsnitt 14. Om framtiden.

Göran Örnung som är divisionschef för medicin, är en visionär kring vad man faktiskt kan göra med hjälp av digital teknik. Här pratade vi om sömlösa övergångar mellan generalster och specialister inom vården, för patientens egna behov.
Vi pratade den del om virtuell vård, att faktiskt inte behöva ligga inlagd på sjukhus om man inte absolut måste, istället kan man ha en virtuell vårdplats, som övervakas digitalt.

September 2021. Avsnitt 15. Om patientkontakt i Myrviken.

En pigg distriktsläkare i Myrviken har kärlek till patientkontrakt.
En härlig personalgrupp slog sina skallar ihop, för att röra sig i en utvecklingsriktning som är bra för många.

Oktober 2021. Avsnitt 16. Drönare levererar över Regionen.

Drönare inom sjukvården, kan det vara något? Frågan fick ett svar när pilotprojektet startade under hösten. Bland annat att prover skulle skickas med drönare från Härjedalen till labb, i Östersund. Något som det finns stora förhoppningar att fortsätta utveckla.

November 2021. Avsnitt 17. Om egenvård och digitala verktyg.

Anna Fremner gästade podden som t f primärvårdschef för att prata om egenvård, nära vård och digitala verktyg.
I det här läget pratade vi en hel del om hur det går att förenkla tillvaron för medborgare så de kan slippa åka till hälsocentralen. Inte minst genom de digitala möjligheterna som finns. Här pratade vi även om nära vård, hur ett sammansatt team, kan leverera ett sammansatt team kan formas kring en medborgares vårdbehov.

November 2021. Avsnitt 18. Mer om drönare och patiennöjdhet.

Här fick vi höra mer om det spännande drönarprojektet där prover ska skickas mellan Funäsdalen i Härjedalen och Östersund. Hur långt hade de kommit?
Vi pratade om flexibilitet, arbetssätt och utveckling för att locka och lyckas rekrytera personal till de vakanser som uppstår.

December 2021. Avsnitt 19. Digitala framgångar.

Mer om hur arbetet för IT-pedagogen Roger Pettersson gått. Viljan och lusten att vilja, våga prova digitala lösningar och hitta nya arbetssätt för personalen. Hur man kan komma över egna små trösklar, likväl som en organisations trösklar som måste klivas över för att nå förändring i arbetssätt.

Januari 2022. Avsnitt 20. Om 2022, mot nya mål.

Nytt år och mot nya mål. Det fångade vi upp i det här avsnittet.
I takt med att digitalisera delar av vården blir det även enklare att komma i kontakt med vården. Telefonen behöver finnas där för många grupper, men för de allra flesta kan den digitala motorvägen in till vården vara väldigt effektivt