en man och en kvinna sitter på farstun till ett rött husFörstora bilden

"Vi älskade Södermalm men fjällen kallade"

De hade länge haft en dröm om att flytta till Vemdalsfjällen. För tre år sedan blev den verklighet. Då lämnade Marcus och Jenny Ståhl jobb och nyrenoverad bostad på Söder för att satsa på ett liv i fjällbyn Klövsjö. Något de inte ångrat.

– Jag har alltid fantiserat om hur det skulle vara att bo här. Vi har haft stuga i Storhogna i 13 år och varit här mycket, både sommar och vinter. Det är ett otroligt härligt ställe. Men precis som många andra hade vi en förutfattad mening om att det inte skulle gå att få jobb här, säger Marcus.

Men när Marcus sökte jobbet som VD för Destination Vemdalen – och fick det – gjorde paret slag i saken. Allt gick väldigt fort när de väl bestämt sig. Även Jenny, som är idrottsvetare, fick jobb direkt på Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund. Till att börja med hyrde de ett hus, men ganska snart köpte de ett eget.

Fin miljö att växa upp i

Idag har paret funnit sig tillrätta och trivs med sin vardag, som både är mer avkopplande och harmonisk. Familjen har dessutom utökats med sonen ­Albert som ska fylla 2 år.

– Det känns bra att bilda familj här, det är en fin miljö att växa upp i. Jag tror också att det är lättare att vara förälder på landet, med en kilometer till förskolan och närhet till affär och service. Jag har två mil till jobbet på Vemdalsskalet och det tar 12 min med bil. Möjligen blir jag hindrad av att det går en ren över vägen ibland. Jämför det med samma sträcka i Stockholm så kan det lätt bli en timme, säger Marcus.

Jenny jobbar hemma varannan vecka och pendlar till Östersund vissa dagar. Det gör att hon både träffar sina kollegor och har möjligheten att vara på hemmaplan mer.

Lugnare livsstil

Marcus och Jenny trivdes bra i Stockholm, men det fanns en önskan om att leva ett enklare liv som inte var så inrutat. Utan en kalender som per automatik fylldes på med aktiviteter.

– Nu bestämmer vi aktivt vad vi vill göra, utifrån vår egen vilja och lever ett mer stressfritt liv. Vi har vandring, skidspår och skidbackar inpå knutarna. Allt är nära och tillgängligt. Här engagerar sig folk även mer ideellt och får med knappa resurser saker att hända. Jag är imponerad över det enorma engagemang som finns för den lokala bygden, säger Marcus.

Jenny berättar att de båda kan koppla av och leva mer i nuet. Det är inte lika viktigt längre att hinna med en massa saker eller att gå ut och äta på restaurang. Och jobbet är inte allt.

– Sen vi flyttade till Klövsjö är vi ute i naturen, vi kan njuta av lugnet, att fjället skiftar färg och vi lagar mer mat själva. Här kan vi också ställa ut barnvagnen på bron när Albert ska sova. Bara en sån sak, konstaterar Jenny.

Bra bygemenskap

Att flytta innebär alltid vissa utmaningar. Marcus och Jenny är överens om att det enda de egentligen saknar är att ha sina familjer och vänner på närmare håll.

– Men det skulle vi ha gjort var vi än flyttat. Fast Jennys föräldrar hälsar på ganska ofta och mina föräldrar är mycket i stugan som vi fortfarande har i Storhogna.

Samtidigt poängterar Jenny att Klövsjöborna varit välkomnande och att de bjudits in i gemenskapen.

– Nu när vi har barn på förskolan kommer vi också in i ett annat sammanhang i samhället. Det är en riktig baby-boom här just nu, så det finns gott om barn, konstaterar hon. Dessutom har både jag och Marcus arbeten där vi träffar många människor och kan bygga bra nätverk.

Foto: Privat