en kvinna åker långfärdsskridskor på en sjöFörstora bilden

"Man jobbar för att leva"

Umeåtjejen och alpina stjärnan Maria Pietilä Holmner har helt nyligen lagt skidorna på hyllan. Hennes aktiva tid mellan 2002–2018 resulterade bland annat i ett antal fina VM-medaljer och världscupvinster. Sedan tre år tillbaka bor hon tillsammans med sin pojkvän i eget hus i Åre.

Varför har du valt att bo i Åre?

– Jag har egentligen alltid tyckt om Åre, ända sedan jag var 10 år och följde med en kompis hit på sportlovet. Sedan har jag varit här mycket genom skidåkningen, tävlat och tränat. När min pojkvän fick jobb här, bestämde vi oss för att flytta hit. Innan dess delade vi tiden mellan Umeå och Innsbruck. Som aktiv var det perfekt att komma hem mellan träningsläger och bara njuta av att enkelt kunna ta kabinen upp, åka några härliga åk och sen gå in och dricka lite kaffe.

Varför är det bra för elitidrottare att bo här?

– Tillgängligheten, till backar och träning. Det var inget stort projekt, utan allt fanns serverat på nära håll. Med många resor och en schemalagd tillvaro har jag varit mån om att ha en lugn oas att komma hem till. Att hitta andrum och möjligheten att själv kunna välja om jag vill umgås ute i byn. Det har jag mått bra av här.

Varför har du valt att stanna kvar?

– Vi blev båda kära i den här platsen. Det är ett aktivt val att bo här där det går att vara flexibel för att ta vara på tidiga morgnar, lunchen och kvällarna ute i naturen. Det är ett härligt folk här som förenas genom intresse, över alla åldrar. Man jobbar för att leva. Men det gäller också att vara påhittig för att pussla ihop sitt liv så att det fungerar.

Vad gör du helst på fritiden?

– Vi vill utnyttja naturen på bästa sätt, genom exempelvis löpning, cykling och svampplockning. Vi älskade Umeå också, men naturen här är fantastisk och möjligheten till äventyr finns på nära håll. Dessutom är Åre en modern by med många bra restauranger och uteliv, det händer alltid mycket, alltid olika event. Vi har också ofta kompisar på besök.

Foto: Privat