blåfärgat porträtt av en kvinnaFörstora bilden

Våga prova – storstan finns kvar

– Det finns massvis av jobb att söka här och stora möjligheter att jobba på distans härifrån, säger Cecilia Norberg som själv flyttade tillbaka till Sveg i Härjedalen efter 21 år i Stockholm. Hon lämnade ett chefsjobb i en större verksamhet för att bli vd för Fyrfasen Energi. Nu går hon efter drygt 2,5 år vidare till att även bli koncernchef för Härjeåns Kraft

Cecilia kan räkna upp en rad fördelar med att byta stressen i Solna mot lugnet i Sveg. Främst kommer det faktum att de kan tillbringa mer tid tillsammans som familj. Men även att bli mer harmoniska personer, som förfogar över sin egen tid utan att styras av faktorer som trafik, långa resor och utdragna arbetsveckor. Och inte minst känslan att vakna på morgonen, vardag som helg, och känna sig nöjd med livet.

– Det var egentligen inget vi planerat i förväg. Men vi hade frågat oss själva: ”Är det så här det ska vara?” Så när det här jobbet blev ledigt, såg vi möjligheten att prova en annan livsstil. Vi ville testa. Jag fick jobbet och min man Magnus, som är polis, flyttade upp några månader efter mig.

Nya utmaningar

När det gäller arbetet och själva ledarskapet ser Cecilia inte någon större skillnad mot i Stockholm. Att utveckla och leda verksamheten tillsammans med kollegor gör hon här också. Däremot innebar den nya rollen som VD, och att verka i en ny bransch, många roliga utmaningar.

– Det har varit lärorikt och kul att sätta sig in i den här världen. Jag vill fortfarande få mycket gjort, men på ett annat sätt. Resandet finns kvar, fast det blir kortare resor som inte tar lika mycket tid. Inom koncernen är vi också bra på att utnyttja digital teknik för att nätverka och mötas.

Stärka och utveckla samhället

Jobbet som koncernchef för Härjeåns Kraft är ytterligare en spännande utmaning. Företaget, som innefattar fyra dotterbolag, har funnits i 100 år och ser till att kundernas behov av energi, värme och kommunikation tillgodoses.

– Jag är ödmjukt glad för den här möjligheten att få vara med att utveckla både företaget och bygden. Det känns personligt och varmt i hjärtat.

Jobba på distans

Det är också ur det perspektivet som tanken på att möjliggöra för människor att arbeta på distans vuxit sig allt starkare.

– Vi trivs så bra här hela familjen med skola, jobb och fritid. Jag vill verkligen att fler ska få chansen att testa hur det är att bo här i Härjedalen och känna hur det är att ha exempelvis skidåkning, friluftsliv och naturupplevelser så nära inpå. Samtidigt vet jag att det finns ett stort intresse för att jobba på distans, hela eller delar av året, från den här delen av landet. Med flyg från Sveg till Stockholm tar det max en timme. Här har vi på Härjeåns Kraft en idé om att vara med att samverka för att skapa fler förutsättningar, genom att bygga eller hyra ut arbetsplatser. Det är något jag tror mycket på, som kan förändra livet för många.

Foto: Jocke Lagercrantz