en kvinna med skidglasögon och hjälm kramar om en hundFörstora bilden

Skidskyttedrottningen: "Det är här jag fått lugnet"

Anna Carin Zidek var Sveriges stora skidskyttedrottning under åren 2002–2010. Mångfaldig OS- och VM-medaljör med ett flertal världscupsegrar på meritlistan. Hon är född i Sveg och bor i dag med familjen på sin morfars gamla gård i Lillhärdal, tre mil bort.

Varför har du valt att bo i Härjedalen?

– Den största anledningen är såklart att jag är född och uppvuxen här. Samtidigt har jag rest mycket, men alltid återvänt och bott här. Det är här jag fått lugnet och kunnat ladda batterierna.

Varför är det bra för elitidrottare att bo här?

– Här finns fantastiska träningsmöjligheter, med fjäll, fina skidanläggningar och träningsfaciliteter. Bland annat flera rullskidbanor. Klimatet är en annan stor del och då menar jag även samhällsklimatet, med stort stöd från folket i regionen, både vanliga människor och företag.

Varför har du valt att stanna kvar?

– För mig har det varit otroligt viktigt med lugnet och närheten till naturen, livsstilen. Det finns möjlighet till billigare boende och man kan leva här utan att behöva jobba 110 procent hela tiden. Det är också en trygg, bra miljö för barnen att växa upp i.

Vad gör du helst på fritiden?

– Jag åker gärna ut på turer med hundsläden och mina två hundar. Det är lätt att ta sig långt ut i den underbara naturen. Det är också härligt att göra utflykter med barnen, till otroligt fina badställen vid sjöar häromkring. Handarbete, mest i textil, är också något jag verkligen gillar att hålla på med och skulle vilja ha mer tid till.

Foto: Anna Carin Zidek