Fredrik – naturen och människorna är fantastiska
AMBULANSSJUKSKÖTERSKA
– Jag längtade bort från skrivbordsjobbet och längtade ut till kliniken. Jag sökte ett sommarvikariat i Järpen för att testa om jag skulle trivas i ambulansen igen och med kollegorna här uppe. Det gjorde jag verkligen! Det bästa med att vara ambulanssjuksköterska är att arbetet är varierande och att jag aldrig vet hur dagen ska bli.
Jobbar nära sin kollega
Fredrik Arenstig är ambulanssjuksköterska och stationerad i Järpen. Som sjuksköterska finns det en väldigt stor variation av jobb. Han har jobbat med akutsjukvård sedan slutet på 1900-talet, på vårdavdelning, akutmottagning och i ambulans. De sista åren innan han flyttade till Jämtland hade han olika chefsbefattningar och var handläggare för krisberedskap i Region Uppsala.
– Jag jobbar nära min kollega och tillsammans förväntas vi att på bästa sätt lösa de uppdrag vi får. Vissa dagar hamnar vi på platser och i situationer som kan vara svåra att dikta ihop och andra dagar är mer rutinartade. Det är något speciellt att vara först på plats hos en människa som behöver hjälp, konstaterar han.
Välfungerande primärvård i västra Jämtland
Han har sin placering i Järpen/Åre och det är perfekt för honom.
– Jag bor här och trivs med omgivningen, människorna och säsongsvariationen som kommer med årstidsskiftningarna. Arbetsgruppen här är väldigt kompetent och med en vilja att göra det bästa för patienten. Vår chef är intresserad av att bedriva en bra verksamhet med bra arbetsmiljö.
Fredrik Arenstig anser att primärvården i västra Jämtland är välfungerande och att samarbetet med hälsocentralerna och jourläkarna är väldigt bra. Som ambulanssjuksköterska förväntas han använda sin kompetens för patientens bästa.
– Det är en markant skillnad från storstadsregionen jag kommer från. Samarbetet med räddningstjänst, polis när de finns på plats, fjällräddning och skid- och cykelpatrullerna är också bra. Det är dessvärre glest mellan ambulansresurserna. Jämtland Härjedalen är en fattig region som tillsammans med kommunerna kämpar med att ge service till få invånare över stora ytor. Därför är det viktigt att inte bara samverka utan även samarbeta.
Ett väldigt stort plus för Fredrik Arenstig är att ofta få arbeta utomhus i en fantastiskt vacker del av Sverige.
Stugan i Huså är basen
Fredrik Arenstig och hans fru reste till fjällen som skidturister under många år. Vartefter de fick barn tog de med dem också. De två drömde om att ha något eget och köpte slutligen en stuga i Huså, mellan Åreskutan och Kallsjön. Tanken var att åka upp så ofta de kunde utan att behöva hyra, och att dom skulle bo där när dom hunnit bli lite äldre och barnen flyttat ut.
– Det är en magisk plats på många sätt så vi bytte strategi rätt fort och flyttade upp med kidsen. Vem vet hur gammal man blir och tänk att kunna ge den här miljön och alla dessa upplevelser till sina barn. Ja, varför vänta?!
Ensamheten större i storstaden
Att flytta med sin familj innebär en del utmaningar. Alla i familjen påverkas på olika sätt och det måste man vara beredd på att hantera oavsett vart man flyttar. Livet i storstan är bekvämt på många sätt men kan också vara hårt menar Fredrik Arenstig.
– Det finns mycket som är obekvämt med att leva i glesbygd men naturupplevelserna och människorna är fantastiska. Även om det i många fall är långt mellan stugorna här upplever jag det som att ensamheten är större i storstaden. Många är väldigt självständiga i byarna här, och hjälpsamma. Om det är många som är självständiga och hjälpsamma får man ett bra samhälle, rundar han av.
1
schäfer
3
idrottsgrenar; triathlon
50'
höjdmeter hans triathlonskor avverkat/säsong
Text: Lena Manneby Foto: Privat