
Slutevent Förstudie cirkulär upphandling 15 april
Välkommen att ta del av lärdomar och insikter som framkommit under förstudiens gång kring cirkulär omställning via upphandling. Vad behövs för att få till det?
Få insikter om hur offentlig upphandling kan spela en central roll i omställningen till cirkulär ekonomi, vad som kan behövas för att få till mer effektiv resursanvändning genom upphandling och vilka effekter det kan ha på näringslivet i länet.
Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast den 28 mars
Anmälan är nu stängd - men vill du delta digitalt kan det fortfarande vara möjligt. Maila då till: matilda.ostlund@regionjh.se
När: 15 april
Klockan: 9:00 - 11:30, frukost på plats från klockan 8:30
Plats: Clarion, Prästgatan 16, 831 31, Östersund alternativt digitalt
Program
08:30 - 9:00 Frukost/fika för de som deltar på plats
9:00 - Livesändning/Program med innehåll:
- Hej och välkomna
- Resultat från förstudien
- Utredning effekter på näringslivet
- Interaktiv del: Samtal i mindre grupper
- 15 minuters paus med kaffe/te
- Inspirationsföredrag med Bollnäs kommun och Region Gävleborg
Lärdomar kring att utforma upphandling för att köpa in ljus som tjänst, forma byggnad flexibel för förändring och att tänka smart kring upphandling av arbetskläder inom vården.
11:30 Avslut och möjlighet till eftersnack
Programmet uppdateras löpande.
Välkommen - Buerie båeteme!
Kontaktperson:
Matilda Östlund
matilda.ostlund@regionjh.se
073 712 50 64

Om Förstudie cirkulär upphandling
Förstudie cirkulär upphandling undersöker vilket stöd offentliga aktörer kan behöva för att främja cirkulär ekonomi genom upphandling. Förstudien leds av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen och finansieras av EU:s regionalfond samt Regionala 1:1 medel via Region Jämtland Härjedalen. Projekttid 2024-07-01 - 2025-04-30
Om cirkulär ekonomi och upphandling
Den cirkulära ekonomin syftar till att minimera avfall och maximera resurseffektivitet genom att hålla produkter och material i omlopp så länge som möjligt. Detta system bygger på att minimera avfall och föroreningar, cirkulera material och produkter till deras högsta värde, samt återställa och skydda naturen.
Genom att göra produkter som håller länge, kan återanvändas, repareras och återvinnas, kan vi minska beroendet av ändliga resurser, vilket minskar påverkan på klimat och miljö.
Strategier för att integrera cirkulär ekonomi i upphandling kan omfatta att undersöka behovet av inköp, att ställa funktionskrav, införa hållbarhetskrav och att köpa produkter av återvunnet material. För att lyckas med cirkulär upphandling kan behovsanalys och samtal med företag och leverantörer vara av värde att få till tidigt i processen.
Offentlig upphandling har stor potential att driva utvecklingen mot en cirkulär ekonomi och bidra till hållbar utveckling.
Mer information finns på Upphandlingsmyndighetens hemsida: Upphandling för att främja cirkulär ekonomi | Upphandlingsmyndigheten Länk till annan webbplats.
Om Energikontoret
Vi arbetar för energieffektivisering och minskade utsläpp av växthusgaser genom projekt, nätverk och aktiviteter. Detta gör vi på uppdrag av kommunerna i Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen.
Företag, organisationer och privatpersoner kan vända sig till oss för att få råd och stöd kopplat till energieffektivisering, klimatrådgivning och hållbara transporter. Vi är alltid opartiska och vi har inget vinstintresse.