En person i randig skjorta tittar in i kameranFörstora bilden

Fredrik Alm

Klimatsmart fordonsflotta prisas

Region Jämtland Härjedalen har fått ta emot pris av Miljöfordonsdiagnos som "Störst förbättring region". Fredrik Alm, projektledare på Energikontoret, är idag både glad och stolt.

- Det känns otroligt kul att regionens arbete för en mer klimatsmart fordonsflotta uppmärksammas. Jag hoppas att det ger oss inspiration och motivation till att fortsätta den här förändringsresan!

Region Jämtland Härjedalen fick ta emot priset för att vi är den region som förbättrat oss mest sedan den förra mätningen genomfördes. Det är framförallt att vi bytt ut flera fossildrivna fordon mot laddhybrider. De är Miljöfordon Sverige och Dun & Bradstreet som delar ut priset. De genomför varje år en miljöfordonsdiagnos som mäter hur regioner och kommuners fordonsflotta ser ut och utvecklas.

Föregångare och förebilder

Miljöfordon Sverige och Dun & Bradstreet belönar de bästa av 290 kommuner och de bästa av 20 regioner med utmärkelsen Miljöfordonsdiagnos. Deras ansträngningar att arbeta för en fossiloberoende fordonsflotta gör dem till föregångare och förebilder.

Miljöfordonsdiagnos är en granskning där olika energi- och klimatindikatorer betygssätts. Personbilar och lätta lastbilar har olika betygsskalor. Båda fordonsslagen räknas in i bedömningen. Det finns två kategorier där ”Bästa resultat” visar nuläge och ”Störst förbättring” visar förändring sedan föregående år.

- Regionen har relativt nyligen genomfört en ny upphandling av lätta fordon och i den går det att avropa både elbil, laddhybrid och biogas till sin verksamhet. Alla är val som fortsatt kommer innebära att utsläppen minskar framöver, konstaterar Fredrik Alm.

Intervju: Lena Manneby & Foto: Fredrik Alm

2 av 2 gillar detta