Sveriges första e-utbildning i samisk kulturförståelse för vårdpersonal

I höst introduceras vårdpersonal för Sveriges första e-utbildning i samisk kulturförståelse. E-utbildningen har tagits fram av Kunskapsnätverket för samisk hälsa och ska öka kunskapen om samisk kultur och samers rättigheter i hälso- och sjukvården.

– För att förstå samiska patienters perspektiv behöver vårdpersonal ha kunskap om samisk historia, kultur och den kollektiva erfarenheten av utsatthet, säger Laila Daerga, forskare och länskoordinator i Region Västerbotten för Kunskapsnätverket för samisk hälsa.

– Min forskning visar att samer har ett lågt förtroende för vården, vilket säger oss att vården behöver öka sin kunskap, fortsätter hon.

E-utbildningen består av sex kapitel på vardera mellan 10 och 25 minuter. De teman som behandlas är:

  • urfolket samer och samers rätt
  • samisk historia
  • kultur och identitet
  • rasism och diskriminering
  • hälsa och sjukdom
  • kommunikation och vårdbesök

– Det är vanligt att samer beskriver en trötthet över att så ofta behöva förklara sin kulturella bakgrund. Det gör det extra viktigt att hälso- och sjukvården blir en plats där denna kunskap redan finns, säger Laila Daerga.

E-utbildningen är framtagen för vårdpersonal i de regioner som ingår i Kunskapsnätverket för samisk hälsa; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. Men utbildningen är öppen för alla, oavsett arbetsplats. Den är dessutom kostnadsfri.

– Vi förutsätter att många chefer inom region och kommun ska se den här e-utbildningen som en möjlighet att höja medarbetarnas kompetens om samisk kultur, säger Britt Sparrock som företräder Sametinget i Kunskapsnätverket för samisk hälsas styrgrupp.

– Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ställer krav på alla regioner och kommuner att främja samisk kultur. Att öka personalens kulturkompetens är ett bra sätt att göra det på, avslutar hon.

– Region Jämtland Härjedalen ingår ju i kunskapsnätverket och har därmed antagit den gemensamma strategin för samisk hälsa. Det är visserligen en självklarhet eftersom vi är ett samiskt förvaltningsområde med det ansvar som det innebär. Men det borde också vara självklart att den som är same känner sig bra bemött oavsett var i landet personen söker vård. Därför är jag stolt över att vi har varit med och skapat den här utbildningen, säger Hans Svensson, regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen, och tillägger:

– Utbildningen är unik i sitt slag, och ett viktigt verktyg för att skapa samsyn. Därför är också min ambition att alla medarbetare inom hälso- och sjukvården i Region Jämtland Härjedalen nu ska ta del av innehållet, så att vi får en gemensam grund att kunna diskutera och arbeta vidare utifrån för att göra vården i Jämtland Härjedalen ännu mer jämlik.

Ta del av e-utbildningen här: www.samiskhalsa.se

KUNSKAPSNÄTVERKET FÖR SAMISK HÄLSA

Kunskapsnätverket för samisk hälsa är ett samarbete som omfattar Region Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. I styrgrupp och politisk referensgrupp ingår också Sametinget, Svenska samernas riksförbund, Sáminuorra, Same Ätnam, Riksorganisationen Samerna och Landsförbundet svenska samer.

KONTAKTUPPGIFTER

Anna Kråik Åström, länskoordinator för Region Jämtland Härjedalen i Kunskapsnätverket för samisk hälsa
anna.astrom@regionjh.se
063-14 76 22

Hans Svensson, regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen.
hans.svensson@regionjh.se
076-837 31 74

Laila Daerga, med.dr., sjuksköterska och länskoordinator i Region Västerbotten
laila.daerga@regionvasterbotten.se
070-214 97 07

Britt Sparrock, Sametingets representant i styrgrupp och politisk referensgrupp
britt.sparrock@sametinget.se
070-265 93 45

Sofia Kling, huvudkoordinator för Kunskapsnätverket för samisk hälsa
sofia.kling@regionvasterbotten.se
073-069 28 84

Text: Kunskapsnätverket för samisk hälsa