Lägesrapport 2021-12-15 corona/covid-19 Region Jämtland Härjedalen

Region Jämtland Härjedalen skickar veckovisa lägesrapporter över covidläget. Dessa kommer publiceras på pressidan på onsdagar. Inget separat mail med lägesbild kommer att skickas ut.

Aktuell statistik covid-19

Verifierat smittade sedan start: 13 990(+227 sedan senaste rapport)*
Smittade patienter under sjukhusvård just nu: 5 varav 0 på IVA.
Avlidna på sjukhus med covid-19 sedan start: 54

Informationen om antal smittade per kommun kommer att uppdateras varje vecka och omfattar då statistik t.o.m. måndag samma vecka. Där kan du även se antal provtagna, samt antal positiva prover, per vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webbläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome, Edge och Safari.
Länk till sida med statistik Länk till annan webbplats.

* Alla laboratorier rapporterar in positiva prover till Folkhälsomyndighetens Sminet, där vårt värde hämtas.

_______________________________

Vaccinationer

Vaccinationsläget fram till 14 december. Kicka för större bild.

Förstora bilden

Alla över 18 år erbjuds nu påfyllnadsdos

Nu öppnar Region Jämtland Härjedalen upp för alla över 18 år att ta påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Det är under förutsättning att det har gått tillräckligt lång tid sedan du fick dos 2. Om du har möjlighet, så passa på att vaccinera dig så fort som möjligt så kan du ha ett bra skydd inför jul- och nyårshelgerna.

Hur lång tid ska det ha gått mellan dos 2 och påfyllnadsdosen?

Om du är 65 år eller äldre ska det ha gått minst 5 månader sedan dos 2.
Är du yngre än 65 år så ska det ha gått minst 6 månader sedan dos 2.
Datumet när du fick dos 2 ser du antingen i ditt covidbevis eller genom att logga in i din journal via 1177.se.

Du kan själv boka tid via 1177.se eller genom att ringa bokningstelefonen på 063-14 22 50. Du kan även besöka en drop in-mottagning. Mer information om vem som får boka och hur bokning går till finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

_______________________________

Lämna prov om du får symtom

Var uppmärksam och stanna hemma vid symtom på covid-19. Får du symtom ska du lämna prov, även om du är vaccinerad. Du kan boka tid hos någon av provtagningsstationerna, eller lämna prov via de apotek och andra utlämningsställen som erbjuder den möjligheten.

För provtagning via apotek/utlämningsställe behöver du inte längre boka tid. Men på apoteken måste ett friskt ombud hämta provtagningskittet åt dig, och även lämna in provet på samma ställe. Samma gäller på utlämningsstället vid Vemdalsskalets turistbyrå.
I Funäsdalen bör du också ha ett ombud, men får även hämta/lämna själv i annat fall. Provet ska lämnas in så fort som möjligt samma dag som du tar provet – men kom ihåg att själv registrera provet via 1177.se innan inlämningen. Annars går det inte att spåra att provet tillhör dig.

Läs mer på 1177.se/jamtland-harjedalen/covid-19-prov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

_______________________________

Restriktioner för besök gäller

Det är varje vårdgivares ansvar att besluta om vilken nivå av restriktioner vid besök som är lämplig i den egna verksamheten.

Medier hänvisas till kommunikationschef för förfrågningar. Anställda har alltid rätt att prata med medier men under rådande pandemi ska det ske utomhus eller digitalt, om inte särskilt tillstånd lämnats av kommunikationschef.

Övriga besökare – entreprenörer, avtalsleverantörer etc – ska alltid kontakta den som bokat besök, beställare av tjänst och/eller chef på den arbetsplats det handlar om.

_______________________________

Medieinformation

Kommunikationschef Sara Nilsson nås vardagar via telefon/sms 070-36 46 782.

Mata in följande RSS-länkar i din RSS-läsare så får du uppdaterad info (med länkar till innehållet):
Pressmeddelanden = www.regionjh.se/rjh-rss-press Länk till annan webbplats.
Nyheter = www.regionjh.se/rjh-rs Länk till annan webbplats.

Text: Sara Nilsson