Hållbarhet och utveckling gemensamma nämnare för kommande års miljö- och skogsarbete

Den 22-23 juni sammanträder Regionfullmäktige för sista gången innan sommaren. Bland annat ska två ärenden upp till beslut kopplade till framtidens miljö- och skogsarbete inom länet.

Regeringen antog i maj 2018 ett nationellt skogsprogram. I december 2018 påbörjades ett samarbete i länet mellan Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen för att ta fram ett regionalt skogsprogram som nu ska beslutas i fullmäktige.

En beskrivande målbild för skogen i länet år 2030 har tagits fram där ett aktivt och hållbart brukande av skogen beskrivs, samtidigt skogens naturvärden och sociala värden ska bevaras och utvecklas. Målet är att öka biomassaproduktionen, bevara biologisk mångfald och skapa goda förutsättningar för renskötsel och andra former av brukande och nyttjande av skogen. Siktet är inställt på att bli bäst på att implementera och kommersialisera nya innovationer. Målet är också ökat byggande i trä. Skogsbruket ska vara jämställt och vi ska ha en attraktiv arbetsmarknad med en god kompetensförsörjning år 2030.

Skogsprogrammet kan bidra till förbättringar när det gäller ekonomi, sysselsättning, miljö och klimat, jämställdhet och integration. Ambitionen är att skogsprogrammet kommer att öka kunskapen om länets skogar och dess värden, bidra till att skapa forum för dialoger kring värden och att lyfta fram skogens roll för hållbar sysselsättning och regional utveckling.

Beslut ska också fattas om Region Jämtland Härjedalens långsiktiga utvecklingsplan inom område miljö. Planen beskriver vad regionen vill uppnå med interna miljöarbetet på lång sikt och utgör därmed ett viktigt underlag till vilka miljömål och aktiviteter som prioriteras in i regionplan och vidare in i övrig verksamhetsplanering under planperioden.

Inom båda dessa ärenden ligger fokus på att söka regionala möjligheter och synergier för att utveckla våra styrkor och hantera utmaningar och målkonflikter och bidra till en hållbar miljö, hälsa och samhällsutveckling. Miljöfrågorna är en stor utmaning för alla aktörer i samhället och många av frågorna har inte omedelbara lösningar utan kräver ett långsiktigt arbete med förbättringar. Region Jämtland Härjedalen ska som stor aktör vara drivande och ett föredöme i arbetet för en hållbar utveckling och miljöarbete.

Fullständig agenda för regionfullmäktiges sammanträde finns att läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information:
Thomas Andersson (C), ordförande Regionfullmäktige, 070-609 00 78
Eva-Britt Boij (L), Regionfullmäktiges 1:e vice ordförande, 070-361 01 97
Karin Näsmark (S), Regionfullmäktiges 2:e vice ordförande, 070-232 26 85

Text: Sara Nilsson