Delårsbokslutet per augusti försiktigt positivt

Regionens ackumulerade resultat efter augusti uppgår till 228 miljoner kronor, vilket är 110 miljoner bättre än budget och 278 miljoner bättre jämfört med föregående år. Trots det är den sammantagna bedömningen att Region Jämtland Härjedalen ännu inte uppnår målet om god ekonomisk hushållning.

Helårsprognosen har förbättrats till 190 miljoner kronor, vilket är 90 miljoner bättre än budget. Nya skatteprognosen i augusti innebar en förbättring mot prognosen i april med 90 miljoner kronor. Utöver det har Regionen tagit del av både generella och riktade statsbidrag, samtidigt som intäktsbortfallet för verksamheten inte ser ut att bli lika kraftigt som befarats i tidigare prognos.

– Det är bra att resultatet är på plussidan men prognosen är fortfarande mycket osäker och när vi tittar mer i detalj på delårsbokslutet så har vi en lång väg kvar att vandra, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C).

Nettokostnadsutvecklingen är 12 miljoner kronor högre jämfört med samma period 2019. Verksamhetens intäkter har ökat med 162 miljoner men då främst i form av ökade bidrag. Bruttokostnaderna har ökat med 174 miljoner, och även kostnaden för läkemedel och riks- och regionvård fortsätter att öka. verksamhetskostnader har också ökat efter att Länstrafiken AB:s verksamhet nu ingår under Regional utveckling.

Likviditeten har förbättrats med 209 miljoner kronor till och med augusti. En amortering på 73 miljoner kronor har gjorts på de lån som fram till 2020 tagits via Kommuninvest. Totala lånebeloppet är efter amorteringen 360 miljoner. Soliditeten uppgick 2019 till -34 procent och efter augusti i år var den något bättre, -22 procent.

Av de 75 resultatmålen är 27 procent uppnådda, 51 procent är pågående aktiviteter i rätt riktning och 21 procent beräknas vara svåra att nå innan årets slut. 1 procent kan inte mätas förrän senare under året.

– Coronapandemin har gjort att detta har blivit ett mycket speciellt verksamhetsår men det innebär inte att vi kan lägga ner vårt arbete med att nå en god ekonomisk hushållning, säger Eva Hellstrand. Vi har fortfarande ett mycket stort ackumulerat underskott att hantera, och det krävs tuffa och långsiktiga åtgärder för att göra det.

För mer information
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Hans Svensson, regiondirektör, 076-837 31 74

Text: Anna-Lena Högström