80-90-100-modellen ska möjliggöra ett hållbart arbetsliv

Regionstyrelsen beslutade idag att gå vidare med arbetet för att möjliggöra för äldre anställda inom arbetsbelastningstunga yrkesgrupper att gå ner i arbetstid utan att pensionsgrunden påverkas.

Det var vid styrelsens sammanträde i augusti som regiondirektören fick i uppdrag att ta fram ett förslag på modell för detta.

– Vi har sett att det behövs ett arbete både för att möjliggöra ett hållbart arbetsliv även på äldre dagar, samt för att stärka förutsättningarna att överföra senior kompetens till nyanställda och yngre anställda, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C).

Resultatet av det arbetet är modellen 80-90-100, som innebär att medarbetaren har en sysselsättningsgrad på 80%, får 90% lön och 100% tjänstepensionsavsättning.

– Det återstår en del arbete att göra innan vi kan införa modellen, säger Eva Hellstrand. Vi behöver formalisera modellen med regelverk, och tillämpningar behöver tydliggöras, men det ser ut som en bra modell i grunden.

Modellen beräknas kosta cirka 3,3 mkr/år och finansieras genom det riktade statsbidraget Goda förutsättningar för vårdens medarbetare som är en del av satsningen God och nära vård. Kostnaden fanns med som ett förslag i satsningen på personalbefrämjande åtgärder i Regionplan och budget 2021–2023.

– Det finns inga tidigare erfarenheter av 80-90-100-modellen så vi är inte säkra på hur tilltalande den är, säger Eva Hellstrand. Följaktligen är kostnadsberäkningen ungefärlig och kan behöva justeras under införandet.

För mer information:
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Hans Svensson, regiondirektör, 076-837 31 74

Text: Anna-Lena Högström