Entrebild från utställningenFörstora bilden

Entrébilden i utställningen Paris Fashion Week

Bakom kulisserna på Paris Fashion Week

- Lars Tunbjörk jämförde en modevisning med ett Formel 1-race. Modellerna kommer in i depån där dom fixas till på snabbast möjliga tid av ett helt team med assistenter för att sedan kunna bege sig ut på catwalken igen. Det beskriver nog känslan ganska bra, konstaterar Jeanette Wahl, utställningsproducent, och fortsätter;

- Vi är jätteglada över att få visa den här utställningen. Jag tycker att Lars Tunbjörk är en av Sveriges främsta fotografer. Helt i klass med både Christer Strömholm och Jens Assur.

Peter Claesson, fotograf och god vän med Lars Tunbjörk sedan över 40 år tillbaka, är en av dem som år 2016 grundade Lars Tunbjörks Stiftelse, för att bevara och tillgängliggöra hans konstnärliga arv. Lars Tunbjörk avled av ett hjärtstillestånd utanför sitt hem i Stockholm år 2015, 58 år gammal.

- Det är alltid litet sorgligt att stå så här mitt bland hans bilder, även om jag är van vid motiven. Dessa bilder är inte tidigare visade på utställning, det är faktiskt första gången som de sitter inom glas och ram uppsatta på en vägg.

En av de stort uppdragna bilderna på utställningen där en modell stylas av många hjälpsamma händer. Framför bilden showar de tre personer som intervjuas i artikelnFörstora bilden

Jeanette Wahl, Peter Claesson och Lena Bengtsson

Det som händer innan catwalken

Poängen med bilderna är just att dom är fotade backstage. Lars Tunbjörk blev kontaktad av den franska tidningen Libération, som hade upptäckt hans temperament och sätt att fotografera och trodde att han var rätt person att göra ett reportage bakom scenen för deras räkning. Det är alltså inte fråga om några regelrätta modebilder, utan en dokumentation kring vad som händer bakom scenen – bakom kulisserna.

- Lars var jätteglad när han fick uppdraget, eftersom han insåg att det här skulle passa hans ganska kritiska blick. Han var en granskande och ganska pedant fotograf, som strävade efter att visa alla detaljer kring vad som hände bakom scenen, berättar Peter Claesson och fortsätter;

- Han läste av en situation med alla dess detaljer, och därför kunde till exempel en bild på tre modeller fotade bakifrån med håren översållade av färggranna papiljotter vara viktigare än att fota deras ansikten. Bilden är tagen med blixt och färgfilm, vilket gör att man ser de blå och röda papiljotterna väldigt tydligt – det blir litet absurt på något sätt.

Blixtbilder som lyfter fram detaljer

De flesta bilderna är tagna med blixt, och det gjorde Lars Tunbjörk för att få fram alla detaljer i till exempel huden på dem han fotograferade. Bilder som är ovanliga, och som knappast tidigare setts i modebranschen. Att som fotograf gå runt bakom scenen på en modevisning var inte något större problem, eftersom de människor som rör sig i den världen är så otroligt vana vid att bli fotade att dom varken bryr sig eller förställer sig för kameran.

- Han hade inga restriktioner över huvud taget, utan kunde fotografera precis det han ville. Han kunde gå med kameran i princip rakt upp i ansiktet på någon utan att fråga, eftersom alla var så vana vid att fotograferas. Ett roligt uppdrag, som passade hans temperament väl.

En hel rad av foton på utställningenFörstora bilden

En glimt av utställningen

Modellben och inspiration

Lena Bengtsson, museipedagog, kommer att arbeta med bland annat skolklasser, 65-plussare och elever från SFI som ska få fotografera inspirerade av Lars Tunbjörks bilder. Det hela ska resultera i en skrift på temat; Hur ser ett ögonblick ut?

Utställningen på Jamtlis konsthylla innehåller totalt 35 bilder, varav tre är uppförstorade rejält i format om cirka 2 x 3 meter. Klädbyten, de flashiga festerna och hur det såg ut efteråt, modellben, sminköser och hårartister in action och mycket mer. Du kan kika in bakom kulisserna på Paris modevecka genom Lars Tunbjörks lins fram till den 22 april.

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta