Två vitklädda personer står utomhus mot en vägg med blombukett och diplom i sina händerFörstora bilden

Emma Breivik och Sara Andersson uroterapeuter

Uroterapi- och bäckenbottenmottagningen certifierad

- Att vi nu blivit certifierade är en form av kvalitetskontroll, och bra för våra patienter att veta att man kommer till en mottagning som är certifierad och där vissa riktlinjer följs. Det konstaterar Emma Breivik och Sara Andersson, båda uroterapeuter på Östersunds sjukhus.

- Vi jobbar med behandling och utredning av inkontinens bland annat. Urinläckage och avföringsläckage. Men det kan även handla om att man har svårt att kissa eller bajsa. Förlossningsskador och olika bäckenbottenproblem. Våra patienter är från 18 år och uppåt, berättar Emma Breivik

- Våra patienter är ofta väldigt glada och tacksamma över att de blir undersökta, lyssnade till och får hjälp. Det kan handla om allt från relativt enkelt åtgärdade problem till riktigt komplexa. Många har lidit i det tysta länge innan de tar tag i sina problem och söker hjälp, fyller Sara Andersson på.

Pluggar klinisk sexologi

Mottagningen uppfyller i dagsläget vårdgarantin, vilket innebär att man får komma inom tre månader. Det här är en specialistmottagning, så det ska vara gjort en basal utredning i primärvården innan man remitteras hit. Mottagningen servar alla kliniker; kirurgen, urologen, gyn och rehab bland annat.

Både Emma Breivik och Sara Andersson läser just nu en kurs i klinisk sexologi, för att bygga på sin kompetens.

- Många som har problem med blåsa, tarm- och bäckenbotten har också sexuella problem, så det känns bra att vi nu skaffar oss mer kunskap om den biten också, förklarar Emma Breivik.

Sinoba certifierar

Det är den webb-baserade intresseföreningen för urin-och inkontinens och blåsproblem, Sinoba, som certifierat Uroterapi- och Bäckenbottenmottagningen på Östersunds sjukhus. Sinoba arbetar för personer med dessa problem, och riktar sig också till anhöriga och andra berörda. I styrelsen sitter experter för blåsa- och tarm, samt även patienter. Certifierad av Sinoba innebär att en mottagning har särskilda resurser och kunskaper för att hjälpa patienter med urininkontinens och andra blåsproblem. Sinobas mål är att alla tabun kring urininkontinens och blåsproblem försvinner. Alla med dessa besvär ska kunna uppleva full acceptans i samhället, och få tillgång till den vård och behandling som behövs.

Text & Foto: Lena Manneby

8 av 8 gillar detta