En kvinna står vid ett fönster och ler mot kameranFörstora bilden

Erika Berglund snöboss på Totalskidskolan i Åre

Tillbaka till livet – när omöjligt inte finns

-Ja! Det provar vi! Det testar vi! Omöjligt finns helt enkelt inte. I fredags hölls den årliga tillgänglighetskonferensen i sjukhusets hörsal, och först upp på scenen mer studsade än gick Totalskidskolan i Åres ”snöboss” Erika Berglund. Hon förmedlade ett budskap lika klart som en snökristall; Alla kan uppleva fjället, och alla som vill ska ut på snö!

Med all den erfarenhet som totalskidskolans personal skaffat sig under årens lopp stod det snart klart för åhörarna att man hittills aldrig misslyckats med sin idé om att alla ska med, och att om bara viljan finns så finns också möjligheten. Oavsett funktionsvariation.

En man ler mot kameran, närbildFörstora bilden

Claes Hultling Spinaliskliniken

Rensa fisk istället för pärlplattor

Efter henne var det Claes Hultlings tur att ta över stafettpinnen. Han är överläkare och docent på Karolinska sjukhusets spinalklinik. Dessutom är han själv ryggmärgsskadad och rullstolsburen efter en dykolycka när han var i 30-årsåldern. Med knivskarp skärpa berättade han om sin väg tillbaka till både yrkeslivet men även till livet med stort L. Om hur han i rehabsituationer propsade på att få byta ut de traditionella pärlplattorna mot att rensa fisk. Något som inledningsvis ledde till tveksamma miner och storögd personal. Hur han kämpade för sin rätt till sitt eget tillfrisknande, på villkor som var optimala för just honom. Här passar nog den gamla devisen ” det gäller att vara frisk för att orka vara sjuk” in ganska bra.

En kvinna i täckjacka ler mot kameranFörstora bilden

Anna Jansson Folkhälsomyndigheten

Folkhälsa, kost och fysik

Sist på dagen klev Anna Jansson upp på scenen. Hon är sjukgymnasten som sadlat om till enhetschef på avdelningen för livsvillkor och levnadsvanor på Folkhälsomyndigheten. Hon pratade folkhälsa, kost och fysik. En treenighet som verkligen hänger ihop. När det gäller gruppen funktionsnedsatta visar siffror att man både är mindre fysiskt aktiva men också i högre grad lider av fetma. Sämre matvanor är också oftare förkommande i den här gruppen. Hennes ståndpunkt är att vi mår så som vi planerar och så som vi formar vårt samhälle.

- Varje individ har ett eget ansvar, men det måste finnas en struktur i samhället som ger förutsättningar att kunna ta de rätta besluten!

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta