tre personer varav en är klädd i ett plastförklädeFörstora bilden

Mia Ajax, områdeschef, provar ut det första testförklädet som tillverkats hos Region Jämtland Härjedalen, här flankerad av Anita Secher, projektledare, och Lena Olander, områdeschef. Foto: Sara Rönnberg

Regionen tillverkar egna förkläden

Det är brist på skyddsförkläden av plast inom sjukvården – därför tar Region Jämtland Härjedalen rygg på tältföretaget Hilleberg och börjar tillverka dem själva.

Det var under veckan som gick som det Frösöbaserade tältföretaget Hilleberg i samråd med Region Jämtland Härjedalen tog fram ett mönster för ett långärmat skyddsförkläde i plast.

Såväl här i regionen som i resten av landet har det i coronapandemins spår börjat bli brist på skyddsförkläden. Det fick tältföretaget att agera. Mallen de tog fram har gjorts fritt tillgänglig och är enkel att hantera. Ett långärmat förkläde klipps eller skärs ur tunn byggplast – sådan som kan köpas i vanliga bygg- eller måleributiker. Med bara två raka sömmar, som antingen lamineras med påssvets eller sys ihop med symaskin, är förklädet färdigt för användning.

Hilleberg har redan börjat tillverka förkläden i sin fabrik på Frösön – och har kunnat leverera en omgång till sjukhuset. Dessutom har de levererat både mall och instruktioner till Region Jämtland Härjedalen som under helgen kommer att sätta igång med egen tillverkning.

en person står lutad över ett bord och klipper i plast medan en person står bredvid och ser påFörstora bilden

Lena Olander klipper ut ett plastförkläde efter mallen. När det blir dags för egen tillverkning måste hygienregler tas i beaktning: långt hår ska vara uppsatt, händer tvättade och spritade och klockor och smycken avplockade. Tillverkningen kan dock göras i exempelvis konferensrum om bord och ytor är avtorkade med sprit. Foto: Sara Rönnberg

Hoppas skala upp egen tillverkning

På Jamtli och i Estrad Norrs lokaler i Östersund är man redo att sätta igång. Så även i ett konferensrum i regionstabens lokaler i Regionens hus. Där är Lena Olander, chef för område hjärta, neurologi och rehabilitering på Östersunds sjukhus, på plats på fredagseftermiddagen:

– Vi ska testa här för att få till en tillverkningslinje och rutiner för hur vi kan göra det i större skala, säger hon.

Tillsammans med Mia Ajax, områdeschef för hud, infektion och medicin, och Anita Secher, projektledare på krisberedskapsenheten, möblerar hon om i konferensrummet för att få till en bra linje för tillverkningen och torkar av bord och ytor med desinficering.

På två bord ligger stora, laminerade ark med förklädesmallen tryckt. På två andra bord står påssvetsar inlånade från sterilcentralen på sjukhuset. Stora rullar med byggplast är inköpta och ligger redo att rullas ut över mallen.

– Tanken är att folk i organisationen som inte är i vårdarbete kring covidpatienter nu kan komma och hjälpa till med det här om vi skalar upp det, eller att vi kan få in frivilliga, säger Mia Ajax.

Tusentals förkläden på gång

På lördagen kommer nio personer, bland annat chefer och verksamhetsutvecklare, att klippa och laminera plast och tillverka så många förkläden som möjligt. Andra regioner har också påbörjat sådan här egentillverkning, i Region Sörmland har runt 25 personer kunnat tillverka mellan 1 600 och 2 000 förkläden per dag – så Lena Olander är hoppfull när de tre provtillverkar sitt första förkläde i konferensrummet.

Sent på fredagseftermiddagen plingar det till i Olanders mobil och bilder kommer i ett MMS från industrisömnadsföretaget Lindevalls i Östersund. De har testat att utifrån mallen skära ut ett plastförkläde i en av sina maskiner.

Det ser bra ut – och Olander, Ajax och Secher ger klartecken för tillverkning. Tack var att företaget har tillgång till bra maskiner för ändamålet kommer de att under helgen kunna tillverka 1 000 förkläden som ska levereras till Östersunds sjukhus.

– Arbetsmiljön för våra medarbetare är jätteviktig och det är otroligt viktigt att våra medarbetare har rätt skyddsutrustning och jobbar med rätt skyddsnivå. Så det känns bra att vi kan hjälpa till att göra förkläden, och få igång tillverkningen, när det är brist på dem, säger Lena Olander.

Text & Foto: Sara Rönnberg

4 av 4 gillar detta