Mod och tålamod hos Årets hälsocentral
En tuff bemanningssituation och högt tryck från patienter har tvingat Zätagränds hälsocentral i Östersund att tänka nytt och annorlunda. Något man gjort med mod och tålamod.
Zätagränd har utsetts till Årets hälsocentral 2018. Det är sjätte året i rad som priset delas ut – den här gången till ett överraskat personalgäng som fick oväntat besök av regiondirektör Hans Svensson under en arbetsplatsträff.
Hälsocentralens två enhetschefer tog emot blommor och diplom.
– Det känns överrumplande och fantastiskt roligt, säger enhetschef Sofie Speles.
Vad är det som gör att ni hade ett så bra 2018?
– Det här är helt personalens förtjänst. De gör ett fantastiskt jobb och det märks i stämningen hos oss, fortsätter Sofie Speles och får medhåll från sin enhetschefskollega Helena Dahlin:
– De studenter och den nya personal som kommer till oss säger att det är så bra stämning. Vi har högt i tak och öppna dörrar. Vi har ett väldigt högt tryck på hälsocentralen och det är många patienter som vill komma till oss, även många som inte är listade här. Men det finns ändå en stor vilja att jobba med förbättringar, säger hon.
Tuff bemanningssituation
Temat för utmärkelsen är ”årets förbättrare”. Zätagränd, som ligger mitt i centrala Östersund, är den hälsocentral i Region Jämtland Härjedalen som under 2018 förbättrade sina resultat bäst i de kvalitetsmätningar som görs i primärvården. I dem ser man bland annat till kontinuitet, tillgänglighet och patientsäkerhet – men allra tyngst väger vad patienterna tycker om vården på hälsocentralen.
I motiveringen nämns bland annat att man på grund av bemanningssituationen varit tvungen att tänka nytt och annorlunda.
– Vi har inte så många fasta läkare så vi är så vana att jobba på ett bra och effektivt sätt med de vi har. Nu har vi fått fyra nya ST-läkare och två AT-läkare, det är väldigt vitaliserande, säger Helena Dahlin och fortsätter:
– Det säger ändå någonting att vi har ST-läkare som vill göra sin specialisttjänstgöring här. Fast vi inte har så många fasta läkare har vi ändå lyckats få till handledningen. Och vi har ST-läkare som under sin tid här bestämmer sig för att det är här de vill vara kvar. Det känns jätteroligt.
Förutom äran som priset innebär och ett inramat diplom så får hälsocentralen även 50 000 kronor som är tänkta som en morot för att utveckla hälsocentralens arbete. Vad pengarna ska användas till ska medarbetarna tillsammans komma fram till.
– Vi får överväga att göra något riktigt, riktigt trevligt och bra för personalen. Det är de som gjort det här jobbet, säger Sofie Speles.
Text & Foto: Sara Rönnberg
Motivering till Zätagränds hälsocentral
Priset för Årets hälsocentral 2018 går till den hälsocentral som under året förbättrat sina resultat mest i de kvalitetsmätningar som genomförs i primärvården.
”En hälsocentral som bland annat på grund av bemanningssituationen varit tvungen att tänka nytt och annorlunda. Detta har gett resultat i de mått och mätetal som följs upp. Bakom resultatet ligger mod och tålamod.”