Bandet klippt för Kliniskt träningscentrum

Den 5 september kunde Kliniskt träningscentrum, KTC, och medicinska biblioteket i Region Jämtland Härjedalen hålla en efterlängtad officiell invigning.

På en dag när fem år sedan dåvarande regiondirektör Hans Svensson satte sin underskrift på ett så kallat uppdragsdirektiv om en förstudie för KTC, så klipptes bandet inne i lokalerna på Östersunds sjukhus av regionstyrelsens nuvarande ordförande Magnus Rönnerfjäll (C).

Beslutet att förverkliga ett kliniskt träningscentrum i Region Jämtland Härjedalen togs i regionstyrelsen 2018. Sedan dess har resan mot den officiella invigningen rullat på genom två mandatperioder och en pandemi. När spridningen av coronaviruset tog fart så bromsades arbetet in, som för så många andra verksamheter, samtidigt fick lokalerna göras om till vaccinationscentral i stället för att ställas klara för KTC.

Längs hela vägen har dock både Region Jämtland Härjedalens politiker, tjänstemän och personalen på golvet varit överens om vikten av ett kliniskt träningscentrum. I dag är verksamheten i gång i moderna lokaler på Östersunds sjukhus. Här finns simuleringsrum med plastdockor i verklig storlek som styrs via dator och som bland annat kan andas, gråta, kissa, svettas, kräkas, få hjärtstopp och skrika. Här finns olika naturtrogna kroppsdelar, som armar, ben och underliv, att öva provtagning, såromläggning och sättning av kateter och stomi på.

– Här har vi en trygg lärandemiljö utan patienter, där personalen kan få träna i lugn och ro. Vi har kompetensutmaningar framför oss i Region Jämtland Härjedalen. KTC kan bli en hubb för att träna upp personal för olika uppdrag, säger Ulrica Jönsson, enhetschef för KTC och fortsätter:

– Rent visionärt så tänker jag att det skulle vara intressant att till exempel kunna använda det för att locka ungdomar att söka vårdutbildningar. Man kan tänka sig att man kunde ha upplevande verkstad inför gymnasievalet. Kanske kan vi bygga upp en kanal mot Arbetsförmedlingen för arbetssökande som behöver omskola sig, att de får se hur det är att jobba som till exempel undersköterska. Jag ser väldigt stora möjligheter nu när vi har det här på plats!

Följ med på rundtur på KTC

Missade du invigningen och är nyfiken på hur det ser ut på KTC?

Häng med bland plastdockor som gråter, svettas, föder barn och får hjärtstopp när Mattias Olsson, utbildningsledare på KTC, visar runt i lokalerna.

Mer kunskap i samma lokal

Medicinska biblioteket delar numera lokaler med Kliniskt träningscentrum, på Östersunds sjukhus.

Hör bibliotekarien Sofie Åberg berätta mer om det, om vem biblioteket finns till för – och det kreativa mellanrummet där en kan få en andningpaus!

Text & film: Sara Rönnberg

1 av 1 gillar detta