En person står vid ett fönster och tittar in i kameranFörstora bilden

Anna-Lena Alfreds

Akutmottagningen återrekryterar framgångsrikt

Anna-Lena Alfreds områdeschef områdesstab akutvård svarar på fyra snabba.

Hur är läget på Akutmottagningen just nu?

- Jo, tack det är bra. Nu har vi tillsammans klarat av sista semesterveckan här nere, så det känns riktigt bra. Det har varit riktigt tufft att få ihop bemanningen här i sommar, men alla har ställt upp på ett fantastiskt sätt!

Vad är det som gör att ni lyckats så bra med återrekryteringen hos er?

- Den största framgångsfaktorn är att våra medarbetare varit, och är, våra ambassadörer. Vi har också testat en förändring i schemastrukturen som innebär att man kan arbeta längre pass och därmed få mer återhämtning mellan passen, vilket uppskattas av många. Vi försöker vara lyhörda och ta tillvara på medarbetares olika förutsättningar och kompetens.

Hur jobbar ni framåt med rekryteringen och personalläget?

- När det gäller rekrytering så fortsätter vi i samma anda och har faktiskt flera nya rekryteringar på gång. Vi har fortfarande en ansträngd bemanningssituation, men nu när vi vet att det kommer förbättras successivt under hösten, så känns det lite lättare för alla. Det är många nya medarbetare som ska introduceras i höst, därför känns det extra bra att vi lyckats återrekrytera flera sjuksköterskor som arbetat här tidigare, det kommer bidra till stabilitet på arbetsplatsen. Det pågår också ett arbetsmiljöarbete som är högt prioriterat och nödvändigt för att kunna behålla vår personal.

Vad har ni för visioner?

- Det finns visioner både på kortare och längre sikt. Vi satte som mål i våras att rekrytera 15 sjuksköterskor innan årets slut och bli ”stafettfria”, det ser ut nu som vi kommer att lyckas med det! Nästa målsättning är att vi ska öppna OBS- platserna som tillhör akutmottagningen i mitten av februari. Andra viktiga mål är att kunna erbjuda våra medarbetare två av fem helger och en god arbetsmiljö. Vi har också en vision om att uppnå Sveriges bästa flödestider för akutmottagningar under nästa år.

- Så snart vi har en mer stabil personalsituation, så ska Akutmottagningen börja arbeta aktivt med förbättringsarbete för våra patienter, alla är supertaggade att få sätta igång!

Text & Foto: Lena Manneby

5 av 5 gillar detta