Foto på leende person i mörk tröja med blå ögon och mörkt långt hårFörstora bilden

Linda Rönnberg

Linda forskar om trakeal extubation

– Jag hoppas att min forskning bidrar till att extubation av patienter på operationssal får det fokus detta riskfyllda moment förtjänar. Att patienter ska få vakna från narkos utan att riskera att drabbas av komplikationer, och att den som utför extubationen ska få förutsättningar för att kunna fokusera för att värna om och skydda patienten i en känslig fas. Jag hoppas också att min avhandling kan bidra med kunskap om ett moment som uttrycks vara svårt att sätta ord på.

Linda Rönnberg föddes och växte upp i Bispgården, en liten by i Östjämtland. Hon flyttade sedan till Östersund för gymnasium och efter det till Stockholm för att utbilda sig till sjuksköterska och specialistsjuksköterska inom anestesi- och intensivvård vid Karolinska institutet. Hon blev kvar i huvudstaden och jobbade där i några år innan hon flyttade tillbaka till Jämtland och började jobba på Östersunds sjukhus.
- Jag är gärna i naturen med mina döttrar, familj och vänner på fritiden, Jämtlandsfjällen och Storsjön är favoritställen.

Forskningsgnistan tändes i Umeå

Under grundutbildningen skrev hon sin kandidatuppsats i ett projekt som Cancerfonden anordnat, det gav henne en liten inblick i forskarvärlden som hon tyckte var spännande. Men den riktiga forskningsgnistan tändes när hon läste magisterprogrammet vid Umeå Universitet med Ulrica Nilsson som handledare.
- Ulrica, som är anestesisjuksköterska och professor vid Karolinska Institutet, har följt mig sedan dess och varit bihandledare för mig som doktorand. Helt klart tack vare henne som jag blev inspirerad till att påbörja mina doktorandstudier, konstaterar Linda Rönnberg.

Patientens luftväg

– Då jag till största delen arbetade kliniskt som anestesisjuksköterska blev den inriktningen given, även om extubationer utförs både inom intensivvård och anestesi så valde jag att fokusera på den extubation som utförs i den anestesiologiska kontexten, på operationssalen. Jag har alltid intresserad mig för patienters luftväg, allt sedan jag arbetade vid lungmottagning under min sjuksköterskeutbildning, och sedan mer specifikt på intensivvårds- och anestesiavdelningen. Jag har erfarenhet av många extubationer och har sett de svårigheter och det komplexa som dessa situationer kan ha med sig på en operationssal, förklarar Linda Rönnberg

Fokusera och fördjupa

Linda Rönnberg menar att en klar fördel med att forska är att få fokusera på något man brinner för och få fördjupa sig i detta, och att tillsammans med sina handledare designa studier för att söka svar på ens frågeställningar är utmanande men också utvecklande. Något som har varit negativt menar hon är att hon inte kunnat kombinera forskningen med kliniskt arbete, samt att doktorandlönen är långt under den lön hon hade som specialistsjuksköterska.

Våga testa

Linda Rönnbergs bästa tips till forskningssugna kollegor är att våga testa, hitta ett ämne som du brinner för. Det är ändå några år som man ska leva med sitt avhandlingsarbete.
- Handledare som kan ens ämne och är vetenskapligt kompetenta är a och o för att ens doktorandstudier ska löpa smidigt, slår hon fast.

Bakgrund

Trakeal extubation är en kritisk och riskfylld fas för patienter som genomgår generell anestesi och är relaterad till allvarliga komplikationer. I Sverige utförs extubationer av anestesisjuksköterskor och anestesiologer som delar ansvaret för patienten. Samtidigt som det finns forskning om de medicinska och tekniska aspekterna av när man ska extubera, så saknas det forskning om anestesisjuksköterskor och anestesiologers erfarenhet av extubation och vad de baserar sitt beslut att extubera på. Kliniskt omdöme tillämpas i avgörande beslut, och icke-tekniska färdigheter är väsentliga i klinisk praktik.

Syfte

Att beskriva och utforska anestesisjuksköterskor och anestesiologers erfarenheter av trakeal extubation i anestesimiljö.

Metod

Linda Rönnbergs avhandlingsarbete baserades på fyra delstudier, där hon genomfört såväl fokusgruppsintervjuer som individuella intervjuer med anestesisjuksköterskor och anestesiologer. Datamaterialet har analyserats med hjälp av kvalitativ innehållsanalys, teori samt tematisk analys för att på olika sätt angripa syftet.

Resultat

Resultaten visade att anestesisjuksköterskor och anestesiologer beskrev extubationen som en process som börjar i och med förberedelserna inför anestesiproceduren och när de möter patienten. En process som avslutas när patienten lämnas över till postoperativ avdelning. I denna process så förbereds patienten och en kontinuerlig utvärdering av deras agerande genomförs, de sammanställde en unik plan för att förhindra att patienten skulle drabbas av komplikationer. Under extubationen så agerade de utifrån igenkännbara mönster och förlitade sig på sin erfarenhet och intuition. De värnar om och skyddar patienten genom att föra deras talan i den utsatta extubationssituationen. Anestesisjuksköterskor och anestesiologer
delar ansvar för patienten men deras roller skiljde sig åt. Anestesisjuksköterskorna var ofta de som var med patienten under en längre tid på operationssalen, kände sig ofta ensamma med sitt beslut att extubera Medan anestesiologerna kände sig som en medlem av teamet när de kom in på operationssalen inför en extubation.

Slutsats

Linda Rönnbergs forskning visar att i det kritiska ögonblicket av extubation behövs förbättringar i arbetsmiljön för de yrkesverksamma som utför denna uppgift. De behöver kunna fokusera på en viktig uppgift och eftersom patienten befinner sig i en utsatt fas behöver dessa professionella kunna fokusera på att skydda patienten.

*Endotrachealtub är en mjuk slang i plast som används i medicinska sammanhang och förs ned i halsen via munnen eller näsan för att skapa en fri luftväg.

Länk till avhandlingen i sin helhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Linda Rönnberg disputerar fredag 25 oktober, kl. 09:00 Hörsalen, Östersunds sjukhus. Hon försvarar sin avhandling: Tracheal extubation of patients in the anesthesia setting. From the perspectives of registered nurse anesthetists and anesthesiologists.

Text: Lena Manneby Foto: Jonathan Ström

3 av 3 gillar detta