Jämtländsk uppfinning nominerad till prestigefyllt pris
Snart avgörs det om en jämtländsk uppfinning, rPAP, som hjälper nyfödda barn att andas, kommer att stå som vinnare av det prestigefyllda Medtech4Health Innovation Award. Två av männen bakom uppfinningen är verksamma i länet.
- Det är ett enträget forskningsarbete som lett till att vi nu genomför en stor studie på så kallade extremprematurer, det vill säga barn födda före vecka 28. Vi testar ett återupplivningssystem döpt till rPAP; berättar Thomas Drevhammar som är anestesiläkare vid Östersunds sjukhus och en av männen bakom det hela. Studien drivs från Stockholm av Thomas Drevhammar tillsammans med forskarkollegorna Baldvin Jonsson och Snorri Donaldsson båda två neonatalläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Förutom i Stockholm bedrivs studien på följande platser; Linköping, Göteborg, Vilnius, Poznan, Stavanger och Reykjavik.
Deras uppfinning kan förändra vården
Det är ett stort projekt, och nu börjar den internationella uppmärksamheten komma. Det har bland annat lett till ett samarbete med Australien, och återupplivningssystemet är nu godkänt i Europa, Australien och Mellanöstern.
- Det som är unikt är att vi har gått hela vägen från idé, prototyper, pilotstudie till en stor studie av ett system. Och nu har vi en CE-märkt produkt som får användas i verkligheten. Så om vi får priset är det just för detta, att vi kom på en idé som faktiskt kan förändra vården, konstaterar Thomas Drevhammar.Som en av tre nominerade forskargrupper får man veta om man nådde hela vägen fram den 16 maj, när man kommer att delta på en bankett på Grand hotell i Stockholm. Men helt oavsett hur det hela går så är det ett stort erkännande bara att vara nominerade.
- Det känns ärofullt, och priset är ett av de större man kan erhålla i Sverige, berättar Thomas Drevhammar.Thomas Drevhammar har tagit fram rPAP tillsammans med Kjell Nilsson, pensionerad överläkare från Östersund, i samarbete med Snorri Donaldsson och Baldvin Jonsson på Karolinska Universitetssjukhuset. Gruppen får priset i egenskap av uppfinnare och forskare.
- För mig har stöttningen från anestesikliniken och FoU-enheten varit väldigt viktig, säger Thomas Drevhammar.Fakta om priset;
Priset vänder sig till personal, kliniker eller verksamheter inom omsorg, hälso- och sjukvård med syftet att lyfta fram goda initiativ som kan spridas till andra. Genom Medtech4Health Innovation Award vill man lyfta fram goda exempel på när vården aktivt deltar i utvecklingen och införandet av ny teknik, som leder till betydelsefulla förbättringar av vården och att ny medicinteknik kan nå ut på marknaden. En viktig komponent är att innovationen går att överföra till andra kliniker och skala upp.
Text: Lena Manneby Foto: Lena Manneby och Sara Nilsson