Stödpersonsverksamheten
Personer som tvångsvårdas inom psykiatrin, eller som isolerats enligt smittskyddslagen, har rätt att få en stödperson under tiden tvångsvården pågår och fyra veckor därefter. Stödpersonen utses av patientnämnden.
Vad gör en stödperson?
En stödperson är fristående från sjukvården och har i uppdrag att vara ett personligt stöd för dig. Ni träffas regelbundet på avdelningen, eller ute i samhället när tvångsvården sker i öppenvården. Frågor om vård, juridik och ekonomi ingår inte i stödpersonens uppdrag. Däremot kan stödpersonen delta som personligt stöd vid förhandling i förvaltningsrätten om ni kommit överens om detta. Stödpersonen har tystnadsplikt och det som sägs i förtroende mellan er får stödpersonen inte föra vidare till någon annan. Du har rätt till stödperson under tiden som tvångsvården pågår, även inom öppenvården. Det finns möjlighet till förlängning i fyra veckor efter att tvångsvården upphört.
Så här gör du för att få en stödperson
Din läkare ska berätta för dig att du har rätt till en stödperson. Tala med din kontaktperson, behandlare eller läkare så hjälper de dig att kontakta patientnämndens förvaltning som utser stödpersoner. Du kan också själv kontakta patientnämndens förvaltning.
Patientnämndens förvaltning - Region Jämtland Härjedalen
Mer information finns i foldern Vill du ha en stödperson?
Vill du bli stödperson?
Som stödperson får du:
- inblick i den psykiatriska vården
- möjlighet att öka din kunskap om människor
Förväntningar på dig som stödperson:
- du ska vara medmänsklig och empatisk
- du ska regelbundet besöka patienten på vårdavdelningen eller där patienten vistas, dock inte i hemmet
- du har rätt att närvara vid förhandling i domstol, om patienten så önskar.
Tänk på att du som stödperson inte ersätter vårdpersonalens funktion. Som stödperson övertar du inte ansvaret för patientens ekonomi eller fungerar som juridiskt ombud. Som stödperson har du tystnadsplikt.
Du får stöd och handledning av din stödpersonshandläggare på patientnämndens förvaltning. Du får arvode samt kostnadsersättning. I uppdraget ingår månadsrapportering till patientnämndens förvaltning.
För att bli stödperson krävs ingen speciell utbildning, förutom den som patientnämndens förvaltning ger. Har du erfarenhet från vård eller social omsorg kan det vara värdefullt. Att vara stödperson är en fritidssyssla, inget "extraknäck". Det är viktigt att stödpersonen har ett stort intresse och engagemang för andra människor. Eftersom patienter inte är en enhetlig grupp, behövs stödpersoner från alla åldersgrupper, alla delar i samhället och olika kulturer. Vi ser också att du har goda språkkunskaper i svenska. Du bör ha fyllt 23 år. Dock gör vi alltid individuella bedömningar.
Du som är intresserad är välkommen att kontakta patientnämndens förvaltning. Du kan också lämna en intresseanmälan via 1177 E-tjänster, Patientnämnden 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..