Snabb smittspridning i Jämtland Härjedalen

De senaste dagarna har smittspridningen av covid-19 ökat kraftigt i Jämtland Härjedalen. Antalet nya smittade per dygn har varit högre än någon gång tidigare under pandemin. Ungefär hälften av de nya fallen har varit smittade av omikron-varianten av coronaviruset.

Under vecka 51 registrerades 382 positiva fall av covid 19 i länet. 8,4% av alla som testades var positiva. Till och med onsdag morgon vecka 52 har det registrerats 512 positiva fall och 17% av alla som har testats är positiva. Det innebär att smittspridningen i samhället är mycket hög. Analyser förra veckan visar att cirka hälften av fallen utgörs av Omikron-varianten av covid-19.

– Det är nu viktigt att vi alla tar råd och rekommendationer på allvar och anstränger oss för att bromsa smittspridningen. Vi vill uppmana alla att ta ansvar för sitt nyårsfirande. Undvik att träffas i stora sällskap och att stanna hemma vid minsta symtom, säger regiondirektör Anders Byström.

Den som får symtom på covid-19 ska isolera sig och lämna PCR-prov i den mån det finns möjlighet. Det är väldigt viktigt att stanna hemma i väntan på sitt provsvar.

– När det gäller egenprovtagning via provtagningsstationer så räcker tyvärr inte kapaciteten riktigt till alla som vill testa sig, men vi har god kapacitet för PCR-prov där ett ombud hämtar upp provtagningskit på apotek eller andra uthämtningsställen, säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

Om du inte lämnar prov är det viktigt att du stannar hemma tills allt följande gäller:

  • Det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk.
  • Du mår tydligt bättre.
  • Du har varit utan feber de två senaste dagarna.

Besökare i Jämtland Härjedalen som blir sjuka under sin vistelse behöver också tänka på att kunna ta sig hem på ett smittsäkert sätt.

För mer information:
Micael Widerström, smittskyddsläkare, 070-680 83 05
Anders Byström, regiondirektör, 063-14 66 00

Text: Sara Nilsson