Pris- och stipendieutdelning till regionala kulturutövare

Under tisdagen tog den regionala utvecklingsnämnden beslut om tre stipendier. Ett kulturpris och ett stipendium som delas ut till Wilhelm Peterson-Bergers minne och ett samiskt stipendium som delas ut för att uppmärksamma någon som har medverkat till att bevara och föra vidare det sydsamiska kulturarvet.

Laila Gunilla Wilks utses till stipendiat av Region Jämtland Härjedalens samiska stipendium 2021. Hon är verksam som slöjdare och designer i Mittådalen, Funäsdalen och har även bakgrund som samisk språklärare.

– Laila är en kreativ och nyskapande samisk slöjdare med stark förankring i den sydsamiska kulturen och traditionen. Genom hennes kunskap och respekt för traditionen lever det sydsamiska kulturarvet vidare och får en naturlig plats i nuet, och det är därför en glädje att tilldela henne stipendiet på 15 000 kronor, säger Karin Thomasson, regionala utvecklingsnämndens 1: a vice ordförande.

Beredningen av ärendet har skett i nära samråd med enheterna Kulturutveckling och Estrad Norr samt med Stiftelsen Gaaltije.

Mottagare av kulturstipendium till Peterson-Bergers minne för att uppmuntra kulturutövare till och med 30 år i deras utveckling och framtida verksamhet blir Allis Nääs, Erik Höglund och Klas-Niclas Höglund. Dessa får dela på totalt 45 000 kr för att uppmuntras att utveckla och förkovra sig inom textil, musik och konst samt till ett fortsatt kulturskapande av hög kvalitet.

Slutligen tilldelas Regionens kulturpris till Peterson-Bergers minne 2021 Kjell-Erik Eriksson. Redan som barn började han att spela fiol och lära sig den ännu levande Lapp-Nilstraditionen av de lokala spelmännen. Som traditionsbärare av jämtska låtar men även som musiker i grupper som Triakel och Hoven Droven är han en av landets främsta spelmän.

– Kjell Erik är en musiker och traditionsbärare som ger lyskraft åt den jämtländska folkmusiken långt utanför regionens och landets gränser. Han är även en god berättare som berikar lyssnaren med historier ur såväl då- som nutid, en förnyare av den jämtska folkmusiken och en inspirerande lärare och förebild för unga musiker, säger Karin Thomasson.

Offentliga utdelningar av dessa stipendium planeras till hösten.

För mer information:
Karin Thomasson (MP), regionala utvecklingsnämndens 1: a vice ordförande, 070-699 99 28

Text: Sara Nilsson