Ny organisation skapar förutsättningar för nära vård

Under 2021 förbereds en förändring i organisationen av länets hälsocentraler och ambulanssjukvård. Målet är att ge vården bättre förutsättningar för att arbeta lokalt, nära verksamheterna och nära personer med behov av vård.

Omorganisationen innebär minskat antal verksamhetsområden och beräknas starta vid årsskiftet 2021–22.

Syftet med förändringen är att anpassa organisationen där verksamheterna utanför sjukhuset får ett tydligare samverkande uppdrag. Fokus är satt på att utöka arbetsformer där vård och behandling sker med den unika individens behov och förutsättningar i centrum samt tillgänglighet för invånarna.

Åtta blir fyra

I dag är länets hälsocentraler, det vill säga primärvården, indelade i åtta närvårdsområden och där ambulansstationerna är en egen organisation. Dessa kommer att minska till fyra närvårdsområden, där både hälsocentraler och ambulanssjukvård kommer att ingå.

– Förändringen innebär bättre förutsättningar för chefer för att skapa ett starkare, lokalt och mer närvarande ledarskap för våra verksamheter. Det leder även till mer resurser för att arbeta vidare lokalt med de olika aktiviteter och utvecklingsarbeten som pågår i omställningen till Nära vård, säger Anna Granevärn, divisionschef Nära vård vid Region Jämtland Härjedalen.

Utvecklingen inom primär- och ambulansverksamheten är ett led i Region Jämtland Härjedalens arbete med att bygga upp tre divisioner inom områdena nära vård, medicin och kirurgi. Arbetet är ett resultat av ett politiskt uppdrag med förbättrad ledning, styrning och genomförandekraft.

Viktig samverkan

Ett stort fokus ligger på att utveckla arbetet med övergripande samverkan mellan lokala aktörer som hälsocentraler inom Region Jämtland Härjedalen liksom privata, kommunens verksamheter och ambulanssjukvården. Även 1177 och filialer, utlokaliserad verksamhet och kliniker från övriga verksamheter i division Nära vård samt mobila team från sjukhuset, inkluderas.

Förändringar i tjänster

Den nya organisationen för med sig förändringar i antal chefstjänster när antalet verksamhetsområden minskar. Det innebär att avtalen för nuvarande närvårdsområdeschefer samt uppdrag som verksamhetschef kommer att avslutas av organisatoriska skäl. Uppsägning av avtal görs planerat och i dialog med berörda chefer samt fackliga representanter.

För mer information:
Anna Granevärn, divisionschef Nära vård vid Region Jämtland Härjedalen, 070-261 05 59

Text: Thomas Jarnehill