Jämtlands läns skogar för en växande bioekonomi och en
hållbar framtid – Jämtlands läns regionala skogsprogram

Välkommen till en digital pressträff för det regionala skogsprogrammet i Jämtlands län. Pressträffen genomförs under onsdagen den 23:e juni klockan 12.30 via Teams. Presentation och genomgång av hur skogen kan bidra till klimatpåverkan och tillväxt i länet.

Jämtlands län är Sveriges tredje största skogslän till ytan. Skogsnäringen är en av länets mest betydelsefulla näringar och bidrar till jobb och tillväxt i hela länet. I samverkan med flera olika aktörer bland annat näringsliv, föreningar och forskare har Länsstyrelsen i Jämtland tillsammans med Skogsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen tagit fram ett regionalt skogsprogram för Jämtlands län.

Det regionala skogsprogrammet ska bidra till det nationella skogsprogrammets vision och är ett uppdrag av regeringen. Skogen har en viktig roll i omställningen av en växande bioekonomi och en hållbar framtid och det regionala skogsprogrammet syftar till att säkerställa att de uppsatta målen uppnås.

– Det regionala skogsprogrammet är en satsning för att nå regeringens vision för skogens bidrag till jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Arbetet med att ta fram ett regionalt skogsprogram har skett i bred samverkan för att ta fram en handlingsplan och hitta den röda tråden som konkretiserar Jämtlands läns bidrag till den nationella strategin för skogsprogrammet, säger Marita Ljung, landshövding.

– Våra skogar är vår viktigaste platsbundna resurs och har stor betydelse för ett hållbart företagande i länet inom flera områden; skogsbruk, renskötsel och turism. Vi vill att företagandet kopplat till skogen skall utvecklas samtidigt som vi tar hänsyn till våra skogars stora miljövärde, säger Elise Ryder Wikén, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Digital pressträff sker onsdag den 23 juni klockan 12.30-13.00 via Teams. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Efter presentationen finns det möjlighet att ställa frågor.

Mer information:
Peter Andrén, enhetschef Landsbygdsenheten, Länsstyrelsen. peter.andren@lansstyrelsen.se
telefon 010 – 225 30 00

Erica Jonsson Ogilwie, projektledare Skogsprogrammet för Jämtlands län
erica.jonsson.ogilwie@torsta.se
telefon 070-246 18 31

Skogen - det gröna guldet - ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela Jämtlands län samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

Text: Länsstyrelsen