Dagens inspiratör Louise Hoffsten sjunger i en mikrofonFörstora bilden

Dagens inspiratör, Louise Hoffsten, både talade och sjöng med stor inlevelse

Kommunikation för ett friare liv

Säg åt din telefon vad du vill att den ska skriva, och den gör det direkt. Eller ta ett kort på en sida tätskriven text och få den uppläst i örat. Det är bara två av många exempel på vad några av de kommunikationsappar som nu finns tillgängliga för en relativt billig peng kan serva dig med i din mobil. Bra för dig med en synnedsättning eller dyslexi till exempel.

I torsdags var det dags för årets tillgänglighetskonferens, och temat var just kommunikation. Det förelästes inte bara om mobilappar, utan även om tillgänglighet i kollektivtrafiken. Besökarna var ganska många, men skulle varit fler om inte vädrets makter begränsat just tillgängligheten i form av en riktigt ruggig blixthalka. Inställda bussar innebar således färre konferensbesökare.

Mobilappar - framtidens hjälpmedel

Två som tagit sig hela vägen fram till OSD i Östersund var Karolin von Krusenstierna, ombudsman i länet för Synskadades Riksförbund SRF och föreningens länsordförande Bernt Östlund. Dom var i stort nöjda med dagen.

- Vi kommer att ta ett större grepp kring det här med kommunikationsappar, för här ser vi klara fördelar för våra medlemmar. Vissa av apparna kommer man kanske även att kunna få förskrivna som hjälpmedel i framtiden, konstaterar Karolin von Krusenstierna.

- När det gäller kollektivtrafikens tillgänglighet så anser jag att den tar slut vid stadsgränsen, bor du ute på landsbygden som jag gör så märker du inte mycket av eventuella tillgänglighetsåtgärder, säger Bernt Östlund luttrat.

En kvinna och en man sitter tätt ihop på en stor puffFörstora bilden

SRF:s ombudsman Karolin von Krusenstierna och ordförande Bernt Östlund trivdes på konferensen

Sweet Louise

Eftermiddagens inspiratör och dragplåster var ”Sweet Louise”, som hon i alla fall stavas med bluesbokstäver; Louise Hoffsten musiker, författare och föreläsare. För 22 år sedan blev hon diagnostiserad med multipel skleros, MS.

- Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Varför just jag? Jaa, men varför inte just jag snarare. Det är ett djävulens lotteri vem som blir drabbad, men livet är inte slut för det, sa hon bland annat.

Louise Hoffstens föreläsning ”En näve grus” var en väl avvägd och högst personlig blandning av magiskt bluesmunspel, rodnande fräcka snapsvisor, befriande gapskratt och djupaste allvar. Om hur hon vände chock och negativitet till någonting positivt och stärkande. Det är inte för inte som hon tävlat i Melodifestivalen med den egenkomponerade låten Only the dead fish follow the stream.

En man och en kvinna står tätt ihop framför en stor rollupFörstora bilden

Bengt Bergqvist, ordförande för Tillgänglighetsrådet och dagens moderator, välkomnade en inspirerande Louise Hoffsten

Text & Foto: Lena Manneby

0 av 2 gillar detta