Så funkar cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi är ett ekonomiskt system, där värdet på produkter, material och andra resurser används mer effektivt inom produktion och konsumtion. I stället för att tillverka, köpa och sedan slänga produkter används de i en cirkulär ekonomi så länge som möjligt. Därefter återanvänds och återvinns de – allt för att spara på jordens resurser.

Illustration med en soptunna för linjär ekonomi, med mycket sopor i och runt. En soptunna för återvinning, med mindre sopor. En soptunna för cirkulär ekonomi - som är helt tom!

Bilden visar övergången från linjär till cirkulär ekonomi. I den linjära ekonomin förbrukas resurser och blir till avfall. I en helt cirkulär ekonomi uppkommer inte avfall alls utan resurserna fortsätter cirkulera i ett biologiskt och tekniskt kretslopp.

Cirkulär ekonomi är ett alternativ till den traditionella linjära ekonomin som vi har idag. I den linjära ekonomin förbrukas resurser. Material utvinns och blir till produkter som efter användning blir till avfall. Återvinning är ett steg på vägen, där resurseffektiviteten ökar något genom att energi eller material kan tas tillvara och mängden avfall minskar.

Den cirkulära ekonomin tar detta längre med ett helhetstänk kring produktion och konsumtion. Produkter designas för att hålla länge, kan repareras och plockas isär så att olika material kan separeras. Det gäller också andra affärsmodeller som ökar användandet av en enskild produkt under dess livscykel så att totalt sett färre produkter behövs, exempelvis bilpooler eller uthyrning.

I den cirkulära ekonomin cirkulerar material i giftfria kretslopp. Tillsammans ger detta minskad energianvändning och minskad belastning på naturen genom ett minskat resursuttag.

Den cirkulära ekonomin vilar på dessa tre principer:

Illustration av en soptunna.

Att eliminera avfall och föroreningar.

Återvinningssymbol.

Att återcirkulera produkter och material.

Illustration av en planta som växer ur en handflata.

Att regenerera/återställa naturen.

Potentialen är stor med cirkulär ekonomi

Genom en att arbeta med en cirkulär ekonomi finns stor potential att nå en mer hållbar utveckling!

FN:s Internationella Resurspanel har konstaterat slagit fast att utvinning och bearbetning av naturresurser har ökat kraftigt under de senaste två decennierna. Det är orsaken till mer än 90 procent av förlusten av biologiska mångfald och vattenbrist, samt ungefär 50 procent av vår klimatpåverkan globalt sett (Regeringskansliet, 2020 Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen i Sverige Länk till annan webbplats.).

Inom EU skulle till exempel över 60 procent av utsläppen från stål-, kemi- och cementindustri kunna elimineras med hjälp av ökad materialeffektivitet och cirkulära affärsmodeller (Naturvårdsverket, 2019. Fördjupad analys av den svenska klimatomställningen Länk till annan webbplats.).

Potentialen för ditt företag

Potentialen i den cirkulära ekonomin är relevant oavsett bransch och storlek på företag. För ditt företag kan det till exempel innebära att:

Illustration av en skattkista fylld med mynt.

Resurser används på ett mer effektivt sätt och kan skapa ett högre värde i din verksamhet.

Illustration av en gruvvagn fylld med råmaterial.

Material som i dag behandlas som avfall kan i stället bli en resurs i din eller någon annans verksamhet i ett nytt flöde.

Illustration av en träklubba som klubbar ett beslut, t.ex. i en domstol.

Omställningen gör din verksamhet rustad för att möta krav från både beställare och lagkrav kopplat till hållbarhet och cirkulär ekonomi nu och i framtiden.

Illustration av en ny planta som växer ur marken.

Genom att minska trycket på naturen och låta den återhämta sig bidrar din verksamhet till att ekosystem kan återhämta sig och bli mer resilienta.

Nätverk för cirkulär ekonomi

Region Jämtland Härjedalen driver ett nätverk för cirkulär ekonomi. Nätverket träffas digitalt via Teams en timme per månad.

Nätverket är öppet för alla som arbetar med cirkulär ekonomi eller är intresserade av området och vill veta mer om vad som händer hos olika aktörer i länet. Mötesagendan bygger deltagarna tillsammans och vi lyfter aktuella projekt, frågor och tipsar om var vi till exempel kan hitta finansiering, kontakter och kunskap.

I nätverket finns deltagare från offentlig sektor, företag, civilsamhälle och akademi.

Deltagandet är kostnadsfritt. Anmälan till Maja Blomqvist, maja.blomqvist@regionjh.se eller Hannele Lanner, hannele.lanner@regionjh.se

Inspireras av andra som jobbar cirkulärt

Porträttbild på företagaren Anders Åkerström, i fabriksmiljö med ståltunnor bakom. Foto: Malin Palmqvist

Konkurrerar ut hårda kemikalier – med Jämtländsk ostvassle

Bio Gen Active rengör oljeriggar, industrier, hotell och fartyg över hela världen med restprodukter från mejeriet i Östersund.

En anställd på Åre skidfabrik jobbar vid ett arbetsbord med utskurna träplankor som ska bli till skidor. Foto: Tobias Liljeroth

Återvinner värmen från sina maskiner

"Vanligtvis behöver vi inte tillföra någon värme under arbetstid, utan då värmer pressarna hela fabriken". Möt Åre skidfabrik, vars produktion sker med Jämtländsk, förnybar energi.