Östersund blir värd för Sveriges största scenkonstfestival 2025

Nu står det klart att Östersund blir värd för Scenkonstbiennalen 3–8 juni 2025. Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och innehåller föreställningar, internationella gästspel, workshops, seminarier och möjligheter till konstnärliga utbyten och samtal. Festivalen är öppen för både allmänhet och bransch och blir en mötesplats för tillresta och lokala scenkonstaktörer.

Arrangör är Scensverige, landets största medlemsorganisation i scenkonstbranschen, med uppdrag att främja och stärka den svenska scenkonsten i Sverige och i världen. Scenkonstbiennalen genomförs vartannat år, skräddarsydd i en ny stad och region, med en lokal medlem som värd. Denna gång Estrad Norr, scenkonstinstitution inom Region Jämtland Härjedalen.

– Jag gläder mig åt att Estrad Norr ska vara med och skapa förutsättningar för genomförandet av Scenkonstbiennalen. Det kommer bli intensiva dagar med spännande föreställningar, intressanta seminarier samt många goda samtal och möten. Säger Anna Thelin, nytillträdd scenkonstchef på Estrad Norr.

En jury väljer ut produktioner inom teater, dans, opera och cirkus från hela landet. Sedan tillkommer ett stort antal seminarier, panelsamtal, workshops och festligheter.

– Biennalen firade 30 år förra året, med Dramaten i Stockholm som värd. Vi är så glada att för första gången få komma till Östersund, som är ett starkt centrum i Sveriges kulturliv, säger Ulricha Johnson, verksamhetschef på Scensverige. Med en av landets starkaste Riksteaterföreningar, den unika spelplatsen i Ragunda, Jamtliområdet och genom Estrad Norrs publikarbete i länet, finns mycket erfarenhet och starka drivkrafter.

Östersunds kommunfullmäktige möjliggjorde under måndagen att evenemanget kommer till Jämtland genom att säga ja till en utökad evenemangsbudget med 1,5 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Region Jämtland Härjedalen sagt ja till stöd, både inom ramen för Estrad Norrs budget men också utöver det en utökad insats. Region Jämtland Härjedalen har dessutom, efter ansökan hos Kulturrådet, erhållit ett utvecklingsbidrag om 1,5 miljoner kronor för genomförandet av Scenkonstbiennalen. En del av Region Jämtland Härjedalens medel är riktade för att kunna genomföra aktiviteter ute i länet under en eller två dagar.

Text: Frida Laurin Carlsson Foto: Malin Arnesson

0 av 1 gillar detta