En kvinna som står i en buss och talar i mikrofon

Susanne Wallner, regionråd

På rull mot en mer energivänlig kollektivtrafik

Vad kan passa bättre som mötesplats än en buss på rull när planerna för framtidens kollektivtrafik presenterades idag.

Bussen, som var av den gamla, brummande sorten kördes på en del av den kommande elbusslinjen. Linjesträckningen töjs ut hela vägen in i Krokoms kommun, till nybyggarlanden Sånghusvallen och Brittsbo. Totalt sex elbussar ska trafikera sträckan, de första tre levereras som en något för tidig julklapp i december. Susanne´ Wallner, regionråd, höll balansen i bussens mittgång;

- Som ansvariga för kollektivtrafiken i regionen ser vi att det här är en bra satsning. Den lever också upp till det som beslutats politiskt när det gäller en fossilbränslefri region år 2030. Det är dags att ta några steg på den resan, och det tycker jag att vi gör här idag. Det känns viktigt att vi gör det här tillsammans också, både näringslivet, Jämtkraft, Östersunds och Krokoms kommuner plus regionen.

Vid de två ändstationerna Torvalla och Brittsbo byggs stationer där elbussarna laddas i tio minuter via en så kallad pantograf. En pantograf är helt enkelt en uppfällningsbar kontakt som idag redan används på tåg som går på el.

Text: Lena Manneby

0 av 3 gillar detta