Workshop kring urfolksdeklaration för regionfullmäktiges ledamöter

Den 15–16 februari genomförs Region Jämtland Härjedalens fullmäktigesammanträde. Enligt planeringen är detta det sista digitala sammanträdet innan återgången till Folkets hus i Östersund där mötena normalt brukar hållas.

Sammanträdet inleds med en workshop med fokus på urfolksdeklarationen där syftet är att komma ett steg närmre en strategi för hur Region Jämtland Härjedalen bättre ska kunna identifiera och efterleva samers rättigheter.

FN:s urfolksdeklaration antogs av FN:s generalförsamling i september 2007. Vid FN:s världskonferens för urfolk 2014 antogs enhälligt ett slutdokument som syftar just till att implementera de rättigheter som reflekteras i Urfolksdeklarationen.

– Urfolksdeklarationen ger uttryck för ett normverk och en standard som Sverige, och därmed också Region Jämtland Härjedalen, har att förhålla sig till. Som samisk förvaltningsorganisation är det av yttersta vikt att vi hela tiden utvecklar hur vi ska jobba bättre med dessa frågor, säger regionfullmäktiges ordförande Thomas Andersson och fortsätter;

– Allt vi gör inom ska vara till gagn och tillgängligt för alla som lever och verkar i Jämtland Härjedalen och det behöver vi konkretisera så att det genomsyrar såväl verksamhet som regelverk.

Fullmäktiges sammanträde webbsänds via www.regionjh.se/webbtv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sändningarna startar ca 12.45 tisdagen den 15 februari.

Handlingarna finns att läsa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För mer information:
Thomas Andersson (C), Regionfullmäktiges ordförande, 070-60 900 78

Text: Sara Nilsson