Ta det lugnt och var rädda om varandra i fjällen!

Just nu befinner sig många på fjällorter i Jämtland Härjedalen. Det är inget problem – tvärtom – så länge man tar det lite lugnt samt respekterar råd kring smittskydd. Men alla tar det inte lugnt, vilket ofta leder olyckor, som i sin tur orsakar en tuff situation för vårdpersonalen och långa väntetider på akuten.

– Sjukvården i länet är alltid hårt belastad under högsäsongerna, men just i år har pandemin gjort att extra många har valt att semestra i de svenska fjällen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist.
– Det är oerhört glädjande men innebär också ökad risk för skador, eftersom många är ovana vid terrängen och att aktiviteterna ofta är fartfyllda. Det sätter hård press på sjukvården, både på hälsocentralerna och på Östersunds sjukhus.

Telias analys av telefondata visar att resandet i Sverige är klart lägre än samma period i fjol, men med ett undantag: resor till fjällen. Här vistas fler besökare än samma tid förra sommaren – och det innebär utmaningar för vården.

– Vi kan alltid erbjuda akut omhändertagande vid allvarliga skador eller svåra sjukdomar, säger Maria Söderkvist, men om trycket är för högt på vår sjukvård kan det hända att vi måste hänvisa de med lindrigare skador eller sjukdomar till sjukvården i sina hemregioner.

Många människor på samma ort innebär också utmaningar när det gäller smittskydd. Det är oerhört viktigt att fortsätta respektera råden om att hålla avstånd, tvätta händerna, isolera sig vid symptom och att hosta/nysa i armvecket. Vid minsta symptom är även besökare välkomna att boka tid för provtagning via de så kallade provtagningsbussarna. Information om hur det går till finns på 1177.se.

– Vi har en underbar natur i Jämtland och Härjedalen, och om alla bara är rädda om sig själva och varandra så kan vi fortsätta njuta av semestern, avslutar Maria Söderkvist.

För mer information:
Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 073-061 15 79

Text: Anna-Lena Högström