Stort bredbandsstöd till länet

Sedan 2020 har Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag av regeringen att utlysa bredbandsstöd för att kunna nå målen för den svenska bredbandsutbyggnaden. Nu i dagarna har bredbandsaktörer i länet beviljats drygt 111 miljoner kronor i stöd till 19 olika bredbandsprojektprojekt i Krokom, Strömsund, Åre, Berg samt Härjedalens kommun.

Post- och telestyrelsens uppdrag är att i enlighet med regeringens bredbandsstrategi främja bredbandsutbyggnad i alla delar av landet. En del i uppdraget är att vara ansvarig myndighet för statligt stöd för bredbandsutbyggnad.

Mest stöd har gått till Strömsund och Härjedalen där cirka 55 miljoner har beviljats för bredbandsprojekt inom Strömsunds kommun och cirka 50 miljoner kronor till projekt inom Härjedalens kommun.

– Att vi kunnat ta del av bredbandsstöd i den här utsträckningen är mer än vad jag vågat hoppats på. Det har funnits en oro för att medel skulle fördelas utifrån ”mest pang för pengarna”, alltså flest anslutna per investerad peng och då har vi med vår gleshet blivit de stora förlorarna. Nu har vi ändå fått 111 miljoner kronor, vilket är glädjande men vi har långt kvar. Ungefär 1 miljard skulle behövas till länet för att vi ska nå det nationella bredbandsmålet, säger Elise Ryder Wikén som är regionala utvecklingsnämndens ordförande och fortsätter;

– Allt fler områden i det dagliga livet förutsätter numera tillgång till internet. Det handlar om vardagliga saker som bokning av biljetter, köp av varor och tjänster, kontakter med myndigheter av olika slag men också om tillgång till information, kunskap och kultur. Det ställer höga krav på en robust IT-infrastruktur och ett väl fungerande bredband.

Läs mer om beviljade stöd här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För mer information:
Elise Ryder Wikén (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande, 070-649 64 04

Text: Sara Nilsson