Regionplan och budget 2021–2023

Under Regionstyrelsen sammanträde behandlades förslag till regionplan som innehåller övergripande mål och ekonomiska ramar för 2021–2023. Den beslutade regionplanen utgör grunden för verksamheternas årliga planering och budgetarbete.

– Vi vågar oss på att vara försiktigt positiva, men fortfarande är det en lång väg kvar innan vi har en ekonomi i balans. Både soliditet och likviditet måste kraftigt förbättras för att stärka vårt ekonomiska läge. Konsekvenserna av Coronapandemin i form av uppskjuten vård kräver dock att extra resurser kortsiktigt måste läggas på att minska de uppkomna vårdköerna, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C).

Regionplanen innehåller strategier med prioriterade insatsområden inom länets utveckling, vård, medarbetare och ekonomi.

Stor vikt ska läggas vid att bedriva effektivt påverkansarbete gällande till exempel infrastruktur, men också för att säkerställa att mer EU-medel hamnar i länet.

Tillväxtpolitiken ska ta utgångspunkt i regionala skillnader. Region Jämtland Härjedalen ska också ta ett tydligt regionalt ledarskap gällande målet att vara en fossilbränslefri region år 2030.

Genom att öka resurserna till primärvården ska den utgöra en tydlig bas och första linje. Den ska tydligt utgå från patientens behov och med tillgänglighet i fokus och utgöra grunden för en god och nära vård. Innovationer, digitalisering och nya arbetsmetoder ska möjliggöra en närmare vård varför IT behöver prioriteras. Hälsosamtal och satsningar inom kulturen utgör viktiga komponenter i det hälsoförebyggande arbetet.

En hälsofrämjande arbetsmiljö som bidrar till ett hållbart arbetsliv, en friskare livsstil och goda verksamhetsresultat är avgörande för att säkerställa kompetensförsörjningen framgent.

– Medarbetarna inom Region Jämtland Härjedalen har slitit hårt under coronapandemin och vården har utsatts för stora prövningar. Arbetsmiljöarbetet blir därför extra viktigt de närmaste åren, säger Eva Hellstrand.

God ekonomisk hushållning ska genomsyra samtliga strategier och för att uppnå resultat enligt plan krävs resultatförbättrande åtgärder motsvarande 90 miljoner kronor för år 2021, 40 miljoner kronor år 2022 och 90 miljoner kronor år 2023.

För mer information
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Hans Svensson, regiondirektör, 076-837 31 74

Text: Sara Nilsson