Region Jämtland Härjedalen lämnar stabsläge

Region Jämtland Härjedalen har beslutat att från och med den 24 september avsluta det stabsläge som i olika grader varit aktiverat sedan början av mars på grund av coronapandemin.

Regionledningen har gjort bedömningen utifrån att pandemins effekter på verksamheten har minskat och därmed kan hanteras inom ordinarie linjeorganisation. Det finns dock fortfarande beredskap för att snabbt kunna återgå i stabsläge om behov uppstår.

— Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och det är därför viktigt att vi alla även fortsättningsvis hjälps åt att minska smittspridningen genom att stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymtom, tvätta händerna och att hålla avstånd, säger regiondirektör Hans Svensson.

Det var i början av mars som Region Jämtland Härjedalen gick upp i så kallat förstärkningsläge för bättre styrning och samordning av regionens resurser. I augusti gick man ner till stabsläge och nu återgår man alltså till normalläge.

Krisledningsorganisationen har bestått av en särskild sjukvårdsledning på regionnivå, en särskild sjukvårdsledning för hälso- och sjukvård samt krisledning för regional utveckling. Därutöver har stödfunktioner aktiverats för att jobba med specifika frågor som till exempel för materialanskaffning och skyddsutrustning.

Text: Sara Nilsson