Regionerna i norr går ihop och köper konst

Under pandemiåret har konsthandläggarna i regionerna fått lägga om sina inköp av verk då många utställningar har ställts in och pandemin inte möjliggör resor eller ateljébesök. Därför har regionerna Jämtland Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten gått ihop i ett samarbete där man gör en gemensam utlysning för inköp av konst.

Verken ska placeras i offentliga vårdmiljöer och möta människor i livets alla skeenden. Samarbetet syftar till att stötta de norra länens konstnärer under pandemin, samt att öka kunskapen om konstnärerna i respektive län och få en större spridning av konstinköpen.

- Vi ser att en del av konstinköpen görs i södra Sverige, därför är det viktigt att vi också vänder blicken norrut och sprider inköpen över de norra regionerna, berättar Carina Kågström, konsthandläggare i Västernorrland och en av initiativtagarna till projektet.

Konstnärer bosatta i norrlänen får lämna in en intresseanmälan med bilder på sina verk inför ett urval.

- Vi testade denna metod 2020 och fick ett jättestort gensvar i Norrbotten, över 100 ansökningar kom in. Det gav oss också en möjlighet att upptäcka nya konstnärskap, säger Henrik Ygge, konsthandläggare i Norrbotten.

Bild- och formkonstnärer i de fyra nordligaste länen har möjlighet att bli inköpta av flera regioner och bli representerade i offentliga konstsamlingar utanför sitt eget hemlän genom en och samma ansökan.

- Det här är ett helt nytt sätt att samarbeta över länsgränserna för oss konsthandläggare. Vi gör det för att stötta konstnärerna direkt och indirekt. Det gör att deras verk kan upplevas av fler. Vi stöttar på så sätt konstnärer i vårt eget län samtidigt som vi köper in konst från grannlänen, säger Jennie Stensson, konsthandläggare på Region Västerbotten.

Den sammanlagda summan för inköp är beräknad till ca 850 000 kronor. Konstnärer som är intresserade kan ansöka fram till 31 mars.

- Vi vill upptäcka nya konstnärskap i norr och arbeta gemensamt för att sprida konst av de norrländska konstnärerna i regionernas offentliga miljöer, vi ser fram emot många ansökningar, avslutar Christina Langert, konsthandläggare, Region Jämtland Härjedalen

För mer information:
Jämtland Härjedalen
Marcus Appelberg marcus.appelberg@regionjh.se 063-14 67 02

Västerbotten
Jennie Stensson jennie.stensson@regionvasterbotten.se 076-125 34 73

Norrbotten
Henrik Ygge henrik.ygge@norrbotten.se 0920-24 35 44

Västernorrland
Carina Kågström carina.kagstrom@rvn.se 0611 - 840 30