Positiva tendenser i hälsa och levnadsvanor bland länets skolelever men skillnader kvarstår
I länsrapporten ”Skolelevers hälsa och levnadsvanor” som Region Jämtland Härjedalen publicerar idag, finns det både positiva och negativa tendenser att uppmärksamma. Men även att det fortsatt är vanligare att pojkar än flickor upplever sin hälsa och sina levnadsvanor som bra och det är främst i de högre årskurserna det är skillnad mellan könen.
Under läsåret 2023–2024 genomförde länets skolsköterskor över 4 600 hälsosamtal med skolelever. Förutom att det är ett tillfälle att samtala om bland annat levnadsvanor och dess betydelse för hälsan, ger det även möjlighet att få en samlad bild av hur hälsan har utvecklats i länet sedan läsår 2011–2012.
– För att främja hälsoutvecklingen för länets barn och unga, är det här kunskap som är viktig för att veta vilka områden som ska prioriteras på länsnivå. Sedan behöver vi, i samverkan med andra aktörer arbeta för att minska skillnader i uppväxtvillkor och att utvecklingen av barn och ungas hälsa går i rätt riktning, säger Johan Börjesson, folkhälsochef Folkhälsoenheten, Region Jämtland Härjedalen.
Sedan föregående länsrapport från läsåret 2019–2020, är det en negativ utveckling då det har blivit vanligare i alla fyra årskurserna att ofta dricka söta drycker. Över tid är det också en minskad andel elever i tre av de fyra årskurser som äter frukost varje skoldag. Samtidigt är det en ökning av andel elever i förskoleklass och årskurs 7 som når rekommendationen om 60 minuter fysisk aktivitet per dag, trots detta är det sett till alla fyra årskurser tillsammans, endast 11 procent som når rekommendationen.
– Det är även positivt att se att efter 10 år av en succesiv minskning av flickor som mår bra ser vi äntligen att den trenden verkar ha stabiliserats men dock kvarstår stora skillnader mellan andel pojkar respektive flickor i årskurs 7 och år 1 på gymnasiet som mår bra, säger Hanna Lindestig folkhälsosamordnare på Folkhälsoenheten, Region Jämtland Härjedalen.
Utifrån den hälsoutveckling och det hälsoläge som resultaten visar, har tre områden lyfts ut som viktiga att prioritera på länsnivå:
- Arbetet med hälsa och välbefinnande bland flickor
- Främja hälsosamma levnadsvanor såsom goda matvanor och fysisk aktivitet
- Jämställd och jämlik hälsa.
Länsrapporten i sin helhet finns tillgänglig på https://www.regionjh.se/halsosamtaletiskolan Länk till annan webbplats.
Om Hälsosamtalet i skolan
Utifrån skollagen (SFS 2010:800) 27 § ska varje elev erbjudas minst tre hälsobesök som ska vara jämnt fördelade under skoltiden. I Jämtlands län genomförs samtalen i förskoleklass, årskurs 4, årskurs 7 samt gymnasiet år 1. Kärnan i Hälsosamtalet i skolan är samtalet mellan elev och skolsköterska, och det syftar till att göra eleven uppmärksam och ge kunskap om sambandet mellan livsstil och hälsa. I Jämtlands län utgår samtalet från ett länsgemensamt elevhälsoformulär och efter samtycke, lagras elevens hälsodata avidentifierad i en länsgemensam elevhälsodatabas. Region Jämtland Härjedalen ansvarar för samordning av regionala utvecklingsarbetet av Hälsosamtalet i skolan och länsrapporten är en del av Region Jämtland Härjedalens arbete med folkhälsorapportering.
För mer information eller frågor, kontakta
Hanna Lindestig, folkhälsosamordnare
Folkhälsoenheten Region Jämtland Härjedalen
063 14 24 89, hanna.lindestig@regionjh.se
Text: Hanna Lindestig