Nu kommer Demokratistugan till Östersund

Den 30 november invigs Demokratistugan på Stortorget i Östersund för att uppmärksamma att det är 100 år sedan det första demokratiska valet, med rösträtt för både kvinnor och män, genomfördes i Sverige.

Demokratistugan står i Östersund mellan den 30 november och 4 december och blir en fortsättning på den demokrativecka som Region Jämtland/Härjedalen arrangerat 21–27 november.

Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter som tagits fram av kommittén Demokratin 100 år och syftar till att vara en yta för dialog, kunskapsinhämtning och interaktivitet kring vår demokrati.

Under invigningen blir det tal av kommittén Demokratin 100 års ordförande Peter Örn. Landshövding Marita Ljung och regionfullmäktiges ordförande Thomas Andersson samtalar kring demokratin samt inviger Demokratistugan under ledning av konferencier Martin Kjellerstedt.

– Region Jämtland/Härjedalen har med demokrativeckan visat att det finns mycket att diskutera och ta del av kring vår demokrati. Detta är också syftet med Demokratistugan, som får en central placering på Stortorget i Östersund. Här finns möjlighet att ta del av kunskap och samtala om vår demokrati. Demokratin är en del av vår vardag men vi får inte ta den för given utan behöver värna den varje dag. Detta kräver engagemang och delaktighet från alla och envar, säger Peter Örn, ordförande kommittén Demokratin 100 år.

– Vi vill välkomna alla invånare till Demokratistugan på Stortorget. Demokratin är något som berör oss alla och vi hoppas kunna erbjuda såväl kunskap som uppmuntran till engagemang och eftertanke, säger Thomas Andersson, Regionfullmäktiges ordförande.

Tid: Tisdag 30 november, kl. 12.00
Plats: Stortorget i Östersund

Invigningen livesänds den 30 november kl. 12-12.30 via denna länk.

För intervjuer kontakta:
Henrik Jonsson, projektledare värdskapet för Demokratistugan i region Jämtland/Härjedalen, 073-682 50 92
Thomas Andersson (C), ordförande Regionfullmäktige, 070-609 00 78
Thérèse Amnéus, sekreterare, kommittén Demokratin 100 år, 073 840 91 75