Länets primärvård i topp

Idag presenterades resultatet av Nationell Patientenkät, NPE, där 90 000 patienter i Sverige tycker till om primärvårdsbesöket. Region Jämtland Härjedalen utmärker sig med högt snittbetyg i så gott som samtliga kategorier.

Nationell Patientenkät, NPE, är en av Sveriges största enkätundersökningar och ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Uppföljning av primärvården sker vartannat år. Sedan 2009 deltar samtliga regioner och arbetet samordnas av Sveriges Kommuner och Regioner.

Resultatet redovisas per fråga och i dimensioner, med grupper av frågor om tillgänglighet, information och kunskap, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande, delaktighet och involvering, emotionellt stöd samt helhetsintryck.

– Vi är stolta och glada över att vi uppnår så höga betyg. Trots de utmaningar som pandemin medfört ser vi att våra patienter upplever att de blivit bemötta med respekt, medkänsla och omsorg och att deras behov av vård blivit tillgodosedda, säger Anna Fremner, stabschef för Nära Vård i Region Jämtland Härjedalen, och fortsätter;

– Vi ser resultaten som en fingervisning kring att vi är på rätt väg i arbetet med omställningen av hälso- och sjukvården där fokus ligger på en förflyttning från sjukhustung vård till en mer nära vård där primärvården ska utgöra navet.

Drygt 200 000 enkäter skickades ut till patienter som besökt en hälsocentral under september månad 2021. Enkäten besvarades av totalt nästan 90 000 personer, 15 år eller äldre, som varit på ett fysiskt läkarbesök.

Resultaten finns att ta del av på www.patientenkät.se.

För mer information:
Anna Fremner, Stabschef Nära Vård, 070-292 70 19

Text: Sara Nilsson