Lägesrapport 2022-01-13 corona/covid-19 Region Jämtland Härjedalen

Region Jämtland Härjedalen skickar dagliga lägesrapporter över covidläget med antalet smittade och inneliggande patienter. Vaccinationsstatistik inkluderas på onsdagar.

Lägesrapporterna publiceras på regionjh.se/press. Inget separat mail med lägesbild skickas ut.

Aktuell statistik covid-19

Verifierat smittade sedan start: 20 376 (+842 sedan senaste rapport)*
Smittade patienter under sjukhusvård just nu: 14 varav 2 på IVA.
Avlidna på sjukhus med covid-19 sedan start: 56

Informationen om antal smittade per kommun kommer att uppdateras varje vecka och omfattar då statistik t.o.m. måndag samma vecka. Där kan du även se antal provtagna, samt antal positiva prover, per vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webbläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome, Edge och Safari.
Länk till sida med statistik Länk till annan webbplats.

*Alla laboratorier rapporterar in positiva prover till Folkhälsomyndighetens Sminet, där vårt värde hämtas. Samtliga siffror i Region Jämtland Härjedalens lägesrapport är en ögonblicksbild av läget som lämnas in av verksamheterna varje förmiddag. ____________________________

Provtagning

Just nu gäller tillfälliga rekommendationer för vilka som ska lämna PCR-prov.

Det här gäller för dig som bor med någon som har bekräftad covid-19:

  • Om du har symtom behöver du inte lämna PCR-prov. Men du ska stanna hemma i minst sju dagar från den dag då du fick dina första symtom.
  • Om du inte har symtom bör du lämna PCR-prov på dag fem räknat från provtagningsdagen för personen som har bekräftad covid-19. Du ska stanna hemma i väntan på provsvaret.

Det här gäller för dig som har gjort ett snabbtest (antigentest):

  • Om du har gjort ett snabbtest som visar ett positivt resultat, det vill säga att du har covid-19, behöver du inte lämna ett PCR-prov. Du ska stanna hemma i minst sju dagar från den dag du fick dina första symtom eller dagen då testet gjordes om du inte har symtom.
  • Om du har gjort ett snabbtest och fått ett negativt resultat ska du lämna ett PCR-prov så snart som möjligt om du har symtom. Stanna hemma medan du väntar på att få lämna PCR-prov, och medan du väntar på provsvar.

De tillfälliga rekommendationerna gäller inte dig som arbetar inom hälso- och sjukvården i Region Jämtland Härjedalen eller inom vård och omsorg i kommunerna i Jämtland Härjedalen. Du ska lämna prov som vanligt enligt de tidigare rekommendationerna.

Du som får symtom på covid-19, men som inte bor med någon som har covid-19, rekommenderas fortfarande att lämna PCR-prov som vanligt. Dock kan tillgången till egenprovtagning vara begränsad just nu, så du kan få vänta längre än vanligt på att lämna PCR-prov. Det är viktigt att du stannar hemma medan du väntar på att få lämna prov, och medan du väntar på provsvar.

Lär mer om att lämna prov för covid-19 på www.1177.se/jamtland-harjedalen/covid-19-prov Länk till annan webbplats.

____________________________

Vaccinera dig

Alla som är 12 år eller äldre kan vaccinera sig mot covid-19 med dos 1 och dos 2. I Jämtland Härjedalen är det också möjligt för dig som är över 18 år att ta en påfyllnadsdos .

Hur lång tid ska det gå mellan doserna?

Hur lång tid det ska gå mellan dos 1 och dos 2 beror på vilket vaccin du fått:

  • Vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech – minst 3 veckor mellan dos 1 och dos 2.
  • Vaccinet Spikevax från Moderna – minst 4 veckor mellan dos 1 och dos 2.

Mellan dos 2 och påfyllnadsdosen ska det gå minst 5 månader. Det gäller för dig som är 18 år och äldre och oavsett vilket vaccin du har fått tidigare.

Du kan själv boka tid via 1177.se eller genom att ringa bokningstelefonen på 063-14 22 50. Du kan även besöka en drop in-mottagning. Mer information om vem som får boka och hur bokning går till finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

_______________________________

Statistik vaccinering

Vaccinationsläget fram till 12 december. Kicka för större bild.

Förstora bilden

Restriktioner för besök gäller

Medier ska kontakta kommunikationschef med förfrågningar kring besök i Region Jämtland Härjedalens lokaler. Stor restriktivitet råder och tillstånd kan endast komma ifråga om det kan anses som säkert för patienter och personal. Anställda har alltid rätt att prata med medier men under rådande pandemi ska det ske utomhus eller digitalt, om inte särskilt tillstånd lämnats.

_________________________

Mediainformation

Just nu är det hårt tryck på många funktioner inom covid- och vaccinationsarbetet.
Vi ser gärna att kommunikationschef kontaktas i ett första skede vid övergripande frågor:

Sara Nilsson
070-36 46 782
sara.nilsson@regionjh.se

Frågor kan också mailas till press@regionjh.se.

Mata in följande RSS-länkar i din RSS-läsare så får du uppdaterad info (med länkar till innehållet):
Pressmeddelanden = www.regionjh.se/rjh-rss-press Länk till annan webbplats.
Nyheter = www.regionjh.se/rjh-rs Länk till annan webbplats.

Text: Sara Nilsson