Lägesrapport 2021-12-08 corona/covid-19 Region Jämtland Härjedalen

Region Jämtland Härjedalen skickar veckovisa lägesrapporter över covidläget. Dessa kommer publiceras på pressidan på onsdagar. Inget separat mail med lägesbild kommer att skickas ut.

Aktuell statistik covid-19

Verifierat smittade sedan start: 13 763 (+139 sedan senaste rapport)*
Smittade patienter under sjukhusvård just nu: 2 varav 0 på IVA.
Avlidna på sjukhus med covid-19 sedan start: 54

Informationen om antal smittade per kommun kommer att uppdateras varje vecka och omfattar då statistik t.o.m. måndag samma vecka. Där kan du även se antal provtagna, samt antal positiva prover, per vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webbläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome, Edge och Safari.
Länk till sida med statistik Länk till annan webbplats.

* Alla laboratorier rapporterar in positiva prover till Folkhälsomyndighetens Sminet, där vårt värde hämtas.

_______________________________

Vaccinationer

Vaccinationsläget fram till 7 december. Kicka för större bild.

Förstora bilden

Alla över 18 år kommer att bli erbjudna en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, men i tur och ordning och först till dem som har störst behov av skydd mot sjukdom.

Just nu erbjuds följande personer en påfyllnadsdos i Jämtland Härjedalen:

 • Du som är 65 år eller äldre.
 • Du som har hemtjänst eller hemsjukvård.
 • Du som bor på ett äldreboende.
 • Du som jobbar inom hälso- och sjukvård och i ditt dagliga arbete jobbar nära patienter; alltså att du deltar i undersökningar, behandlingar eller annan vård och omsorg.
 • Du är 18 år eller äldre och har ett beslut om LSS-insatser eller assistansersättning.
 • Du tillhör någon av de grupper som har ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. Det gäller dig som:
  • har en kronisk hjärt- eller kärlsjukdom, exempelvis genomgången stroke, genomgången hjärtinfarkt, högt blodtryck, hjärtsvikt eller förmaksflimmer.
  • har kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller astma som kräver regelbunden medicinering.
  • har tillstånd som leder till påverkad lungfunktion/andning av andra skäl, exempelvis kraftig övervikt, Parkinsons sjukdom, ALS, eller cystisk fibros.
  • har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
  • har Downs syndrom.
  • är gravid och har fyllt 35 år och har ett BMI på över 30.

Du kan själv boka tid via 1177.se eller genom att ringa bokningstelefonen på 063-14 22 50. Du kan även besöka en drop in-mottagning. Mer information om vem som får boka och hur bokning går till finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Drop-in vaccinering

Samtliga drop-in-mottagningar i länet finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men också på respektive hälsocentrals kontaktkort på 1177.se/hitta-vard Länk till annan webbplats., och på Facebook-sidorna för de hälsocentraler som har sådana.

_______________________________

PCR-tester – testa dig om du har symtom även om de är lindriga!

Information om vad som gäller och hur man bokar tid finns på 1177.se/jamtland-harjedalen Länk till annan webbplats..

Ska du lämna prov för covid-19? Gör det gärna genom egenregistrerad provtagning via apotek!

Om du har symtom på covid-19 så kan du boka upphämtning av ett provtagningskit på ett apotek. Du tar då hjälp av en person som hämtar provtagningskittet åt dig. Den personen måste vara frisk och inte ha symtom på covid-19.

Du som ska testa dig går in på 1177.se och bokar upphämtning av provtagningskittet på ett av de apotek som erbjuder möjligheten. Du behöver inte boka ett visst klockslag, utan väljer bara om det ska hämtas på förmiddag eller eftermiddag.

Den friska personen som hämtar provtagningskittet åt dig på apoteket behöver varken visa upp din eller sin egen legitimation för att hämta ut kittet. Egenregistrerad provtagning går att beställa för både vuxna och barn.

När du har tagit provet så måste du komma ihåg att själv registrera provet via 1177.se innan ombudet lämnar in provet. Annars går det inte att spåra att provet tillhör dig.

Ditt ombud ska lämna in provet på samma apotek igen, så fort som möjligt samma dag som du tar provet. Observera att sista tiden för inlämning inte överensstämmer med apotekets vanliga öppettider. Fråga personalen på apoteket om ni är osäkra på vad som gäller.

Normalt får du ditt provsvar inom 1–1,5 dygn på vardagar.

Läs mer om egenprovtagning för covid-19 på 1177.se/jamtland-harjedalen/covid-19-prov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

_______________________________

Restriktioner för besök gäller

Det är varje vårdgivares ansvar att besluta om vilken nivå av restriktioner vid besök som är lämplig i den egna verksamheten.

Medier hänvisas till kommunikationschef för förfrågningar. Anställda har alltid rätt att prata med medier men under rådande pandemi ska det ske utomhus eller digitalt, om inte särskilt tillstånd lämnats av kommunikationschef.

Övriga besökare – entreprenörer, avtalsleverantörer etc – ska alltid kontakta den som bokat besök, beställare av tjänst och/eller chef på den arbetsplats det handlar om.

_______________________________

Medieinformation

Kommunikationschef Sara Nilsson nås vardagar via telefon/sms 070-36 46 782.

Mata in följande RSS-länkar i din RSS-läsare så får du uppdaterad info (med länkar till innehållet):
Pressmeddelanden = www.regionjh.se/rjh-rss-press Länk till annan webbplats.
Nyheter = www.regionjh.se/rjh-rs Länk till annan webbplats.

Text: Sara Nilsson