Invigning av Green Flyway och uppvisning av elflygplan på Frösöpark

Idag invigs Green Flyways testarena på Frösöpark. På plats finns både två elflygplan, Pipistrell och Phinix samt Discovery och HBO, som ska dokumentera när elflygplanen lyfter. I samband med invigningen arrangerar Green Flyway, Region Jämtland Härjedalens projekt Jämtland Härjedalen - A business region on the move och Mittuniversitetet ett antal seminarium på temat elflygplan och drönare.

Flygets klimatpåverkan behöver minskas och Jämtland Härjedalen ligger i framkant när det gäller innovation inom flygkraft. Anledningen till att Jämtland Härjedalen är intressant för just testverksamhet är tack vare de gynnsamma förhållandena med lite flygtrafik i luftrummet, väldigt varierande väder och att det finns många små flygplatser där det går att mellanlanda och ladda elflygplan och drönare.

– Tillgänglighet till länet är viktigt och vi ska vara en del av utvecklingen mot mer hållbara transporter. Vi ser ett behov av att kunna förflytta oss energieffektivt och att kunna använda el och transport tillsammans för ett mer hållbart resande. I Jämtland Härjedalen har vi gott om resurser för att lyckas kombinera just detta och vi vill ligga i framkant när det gäller den utvecklingen. Vi har testmöjligheterna och kompetensen här i regionen så självklart vill vi vara en del av sådana etableringar, säger Elise Ryder Wikén, ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Jämtland Härjedalen.

Region Jämtland Härjedalens projekt Jämtland Härjedalen - A business region on the move jobbar bland annat för att knyta näringslivet och det offentliga närmare varandra, skapa nätverk och för företagsetableringar.

– Det här samarbetet ger företag möjlighet att ligga i framkant när det kommer till elflyg och drönare. Vi jobbar intensivt med företagsetableringar och vi märker redan nu att det är ett stort intresse, säger Lars Åke Wassö, investment promotor, Jämtland Härjedalen - A business region on the move.

Inom området elflyg och drönare finns det stora behov av kompetens inom maskinteknik.

– Jag vet att det finns väldigt passande kompetenser på bredare bas inom Mittuniversitetet. Exempelvis risk- och batteriutveckling och elmotorutveckling med ny styrning. Vi befinner oss just nu i en sonderings- och uppbyggnadsfas inom detta område och vi ser fram emot att vara en del av den utvecklingen, säger Mikael Bäckström, professor, Sports tech reseach centre, Mittuniversitetet.

För mer information

Lars Åke Wassö, investment promotor, Region Jämtland Härjedalen,
070 - 284 26 11
Elise Ryder Wikén, ordförande regionala utvecklingsnämnden, 070 - 649 64 04

Pressinbjudan torsdag 1 oktober klockan 11.00

Under torsdagen arrangeras seminarium och besökare ges möjlighet att teståka elflygplan.

Media inbjuds att delta mellan klockan 11:00 och 11:45. Då ges det möjlighet att intervjua Anne Sörensson, projektledare Green Flyway, Mikael Bäckström, professor på Mittuniversitetet, företrädare för elflygplanen samt Tom Zedik, företrädare och pilot Phinix.

När: Torsdag 1 oktober

Plats: Hangar 92, Frösöpark

Tid: 11.00