Gynekologisk cellprovtagning blir nu mer effektiv

Screening med gynekologiskt cellprov för att förebygga livmoderhalscancer har pågått sedan slutet av 60-talet och varit mycket effektivt för att förebygga livmoderhalscancer. Från 1 mars ska kontrollen bli ännu tillförlitligare och effektivare genom en ny analysmetod och utökat screeningprogram.

– Själva provtagningen går till på samma sätt som tidigare, säger Anna Meschaks som är processledare för cervixcancerprevention inom Region Jämtland Härjedalen. Den största förändringen är att cellprovet först kommer att analyseras för humant papillomvirus (HPV) för kvinnor från 30 år och uppåt.

Humant papillomvirus, HPV, överförs sexuellt och är mycket vanligt. Den som har HPV kan ha smittats för många år sedan och det går inte att ta reda på när eller av vem. Hos de flesta märks inte en HPV-infektion, men några virustyper kan ge cellförändringar som kan utvecklas till cancer. Oftast läker en HPV-infektion av sig själv, utan att orsaka cellförändringar.

Om provet vid HPV-screening innehåller HPV undersöks det också för cellförändringar. Om provet visar både HPV och cellförändringar kallas kvinnan till gynekolog för undersökning. Om provet innehåller HPV men inte cellförändringar, blir kvinnan kallad till en ny provtagning senare.

– På detta sätt kommer vi att upptäcka fler med förstadier till livmoderhalscancer och därmed kunna förebygga fler cancerfall, säger Anna Meschaks, och fortsätter:

– Cellförändringar syns inte och ger vanligtvis inga besvär. Därför är det viktigt att gå på cellprovtagning varje gång man blir kallad, och även viktigt att vi har så bra metoder som möjligt att upptäcka förändringar.

För de som deltar förväntas programmet ge ett 90-procentigt skydd mot livmoderhalscancer.

För mer information
Anna Meschaks, processledare för cervixcancerprevention inom Region Jämtland Härjedalen, 072-589 87 51

Läs gärna mer på 1177.se/cellprov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Anna-Lena Högström