Fortsatta skillnader i hälsa bland länets skolelever

I länsrapporten ”Skolelevers hälsa och levnadsvanor” som Region Jämtland Härjedalen publicerar idag, är det tydligt att upplevd hälsa och levnadsvanor hos flickor och pojkar skiljer sig åt i de högre årskurserna. Hälsoläget försämras även med stigande ålder.

Under läsåret 2019–2020 genomförde länets skolsköterskor över 4700 hälsosamtal med skolelever. Förutom att det är ett tillfälle att samtala om bland annat levnadsvanor och dess betydelse för hälsan, ger det även möjlighet att få en samlad bild av hur hälsan har utvecklats i länet sedan läsår 2011–2012.

– För att främja hälsoutvecklingen för länets barn och unga, behöver vi den här kunskapen för att veta vilka områden som ska prioriteras. I nästa steg behöver förslag på insatser tas fram och det är ett arbete som behöver göras med ett främjande perspektiv och i samverkan, säger Susanne Högberg, folkhälsochef Folkhälsoenheten, Region Jämtland Härjedalen.

Rapporten visar bland annat att endast en av tio skolelever når upp till rekommendationerna om fysisk aktivitet. Resultatet visar även att det för flickor i årskurs 4 har skett en negativ utveckling av levnadsvanor, men det är framförallt i årskurs 7 och år 1 på gymnasiet, som hälsoutvecklingen hos flickor står still eller går åt fel håll.

– Tre av fem flickor som går år 1 på gymnasiet uppger att de mår bra, motsvarande för flickor i årskurs 7 är tre av fyra, vilket är 20–25 procentenheter lägre jämfört med andelen pojkar i respektive årskurs. Det är även en minskning sedan föregående länsrapport, säger Hanna Viklund, folkhälsosamordnare på Folkhälsoenheten, Region Jämtland Härjedalen.

Utifrån den hälsoutveckling och det hälsoläge som resultaten visar, har tre områden lyfts ut, som på länsnivå är viktiga att prioritera:

  • arbetet med hälsa och välbefinnande bland flickor.
  • den fysiska aktiviteten är en levnadsvana som behöver stärkas.
  • arbeta främjande för att öka andelen elever med normalvikt.

Länsrapporten i sin helhet finns tillgänglig på www.regionjh.se/folkhalsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information:

Hanna Viklund, Folkhälsoenheten,063-14 24 89


Om Hälsosamtalet i skolan

Utifrån skollagen (SFS 2010:800) 27 § ska varje elev erbjudas minst tre hälsobesök som ska vara jämnt fördelade under skoltiden. I Jämtlands län genomförs samtalen i förskoleklass, årskurs 4 och 7 samt gymnasiet år 1. Kärnan i Hälsosamtalet i skolan är samtalet mellan elev och skolsköterska, och det syftar till att göra eleven uppmärksam och ge kunskap om sambandet mellan livsstil och hälsa. I Jämtlands län utgår samtalet ifrån ett länsgemensamt elevhälsoformulär och efter samtycke, lagras elevens hälsodata avidentifierad i en länsgemensam elevhälsodatabas. Region Jämtland Härjedalen ansvarar för samordning av regionala utvecklingsarbetet av Hälsosamtalet i skolan och länsrapporten är en del av Region Jämtland Härjedalens arbete med folkhälsorapportering.

Text: Anna Swanson Danielsson