Fortsatta satsningar på samisk hälsa

Sedan 2017 ingår Region Jämtland Härjedalen i Kunskapsnätverket för samisk hälsa tillsammans med Regionerna Dalarna, Västerbotten och Norrbotten. Samarbetet har hittills drivits som ett projekt med finansiering av Socialdepartementet, men nu kommer finansieringen att fördelas mellan regionerna.

Regionfullmäktige beslutade 2019 att anta Strategi för samisk hälsa - en hälso- och sjukvård som bidrar till en god och jämlik hälsa för samer 2020–30 (RS/703:2/2019). Kunskapsnätverket för samisk hälsa utgår i sitt arbete från de mål, delmål och aktiviteter som framgår i Strategi för samisk hälsa och har därmed som sitt huvudsakliga uppdrag att stödja regionerna i implementeringen av den antagna strategin.

– Som region vill vi, och har ansvar för, att ge samer möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och där ser vi Kunskapsnätverket som ett viktigt forum. Trots pandemin har de under året genomfört flera viktiga aktiviteter i syfte stärka samernas inflytande inom hälso- och sjukvården, säger Robert Hamberg, regionstyrelsens första vice ordförande.

Kunskapsnätverket för samisk hälsa har en styrgrupp där Sametinget ingår tillsammans med samtliga nationella samiska organisationer i Sverige. Sametingets representant är styrgruppens ordförande. Sametinget ingår också i den politiska referensgruppen tillsammans med politiska företrädare från regionerna.

– Tidigare har Kunskapsnätverket drivits som ett projekt, men nu har arbetet övergått till ordinarie verksamhet vilket innebär att kostnaderna för styrgrupp, politisk referensgrupp och en samordnande huvudkoordinator finansieras gemensamt av regionerna, säger Robert Hamberg.

Kunskapsnätverket har sin organisatoriska hemvist hos Glesbygdsmedicinskt centrum (GMC) i Region Västerbotten. Det innebär att huvudkoordinatorn har sin anställning på GMC och att GMC ansvarar för Kunskapsnätverkets ekonomi. Region Jämtland Härjedalen deltar i den gemensamma finansieringen med 257 000 kronor för 2022. Finansieringen belastar Regiondirektörens kostnadsställe med årligt ställningstagande

För mer information:
Robert Hamberg (M), regionstyrelsens förste vice ordförande, 070-288 59 96
Hans Svensson, regiondirektör, 076-837 31 74

Text: Sara Nilsson